Gurur ve Heyecanla Mezunlarımızı Uğurladık

22 Haziran 2016

Üniversitemiz 2015-2016 eğitim-öğretim yılı mezunlarını, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla onurlandırdıkları muhteşem bir törenle uğurladık.

2010 yılında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi adıyla kurulan üniversitemiz, 3. mezuniyet törenini, 22 Haziran’da 3500 kişinin katıldığı görkemli bir törenle Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Lisans ve önlisans olmak üzere 740 öğrencimizin mezuniyet sevincini yaşadığı tören, müzik dinletisiyle başladı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından 14 bölümün mezunlarına diplomalarının ve bölüm birincilerine hediyelerinin verilmesiyle devam etti.

Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkanı Sayın İsmail Gerçek ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman’ın ev sahipliğini yaptıkları törenimize, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Sayın Emine Erdoğan hanımefendi onur konuğu olarak katıldılar. Törende, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Medeniyetler İttifakı Türkiye Eşgüdüm Başkanı ve Başbakanlık Başmüşaviri Prof. Dr. Bekir Karlığa, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Üniversitemiz Mütevelli Heyet Başkan Vekili Av. Hamza Akbulut, Mütevelli Heyet Üyeleri Ahmet Kökler, Dr. Ahmet Şahin, Aydın Seçkin ve Burhan Ersoy, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Ahmet Akça, Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, Ataşehir Kaymakamı, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı, Üniversitemizin akademik ve idari yöneticileri, mensupları, öğrenciler ve aileleri yer aldılar.

“Burada Konuşmak Büyük Mutluluk”

“Bugün, bu kürsüde konuşuyor olmanın bana büyük bir mutluluk verdiğini belirtmek istiyorum.” diyerek söze başlayan üniversitemizin 2015-2016 eğitim-öğretim yılı birincisi, Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunu Suna Erdem, “Ben işçi bir baba, ev hanımı olan bir anne ve beş çocuktan oluşan kocaman bir ailenin ferdiyim. Van’dan İstanbul’a göç ettiğimizde henüz 5 yaşındaydım. Ortaokulda, bir lise hayatımın olup olmayacağı belli değilken bile hedeflerim vardı, ben de onlara ulaşmaya kararlıydım. Yıllar geçiyordu ve ben İsra Suresi’nin 13. ayetinde denildiği üzere ‘Biz her birinizin kaderini kendi çabasına bağlı kıldık’ düsturunu, yaptığım ve yaşadığım her şeyde görüyordum. O’na güvenip yoluma devam etmek düştü bana ve O da bana bugün üniversitemden mezun olan bütün arkadaşlarım adına sizlere hitap edebilmeyi nasip etti.” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinin kendisi için ilklerin ve değişimlerin başlangıcı olduğunu belirten Erdem, “Sadece eğitim değil, değer verme gayretiyle yola çıkmış üniversitemizde kendimizi hiçbir zaman 4 yıl sonra izi silinecek bir öğrenci gibi hissetmedik. Yepyeni fakat bir o kadar da köklü bir üniversitenin kuruluşuna şahitlik etmenin, onunla birlikte büyümenin güzelliğini yaşadık. Bugün burada mesleklerine ilk adımı atan bütün arkadaşlarım adına siz değerli anne babalarımıza, kardeşlerimize, üniversite hayatının her aşamasında yanımızda olduğunuz, sınavlarda bize dualarınızla destek verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Prof. Dr. Duman: “740 Defa Heyecanlı ve Mutluyuz”

Öğrencilerimize, “Velilerimiz sizler adına bir defa mutlu ve heyecanlı ama biz 740 defa heyecanlıyız ve mutluyuz.” diyerek seslenen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, mezuniyetin bir son değil, yeni bir dönemin başlangıcı olmasını ümit ediyorum dedi ve sözlerini sürdürdü: “Değerli anne ve babalar, çocuklarının geleceğini bizlere emanet etmiş insanlar, çocuklarınız artık özelde ülkesine ve milletine, genelde ise tüm insanlığın yararına hizmet üretmek için mesleki bilgilerle donanmış eğitimli kişiler olarak mezun oldular. Aldıkları eğitimle artık onlar da toplumda kendilerine ihtiyaç duyulan alanlarda ve mekânlarda yerlerini alacaklar. Sizlerin gururu ve umudu olmaya devam edecekler.”

Gerçek: “Kıymetli Öğrencilerimizin Yolları Açık Olsun”

Mütevelli Heyet Başkanımız Sayın İsmail Gerçek, “2010 yılında kurulan üniversitemiz bugün 740 öğrencisini mezun ediyor. Üniversitemizin kuruluşunda üzerimizde ne kadar yük olduğunun farkındaydık. Sevgili öğrencilerimiz burada bulundukları süre içerisinde onların hem kendi meslekleriyle ilgili bilgileri hem de insanlığın ortak değerlerini benimsemeleri konusunda gerekli gayreti sarf ettik. Kıymetli öğrencilerimize bundan sonraki hayatlarında mutlu, huzurlu, sağlıklı bir dönem diliyorum, yolları açık olsun.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “İdeallerinize Olan Sadakatinizi Asla Kaybetmeyin”

Tebrik ve öğrencilere geleceklerinde de başarılar dileyerek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan,  son ders mahiyetindeki konuşmalarında, “Bugün mezuniyet sevinçlerini paylaştığımız gençlerimiz 18 yılı bulan zorlu bir eğitim sürecini geride bıraktılar. Hangi yoldan giderseniz gidin bundan sonra yeni bir döneme giriyorsunuz. Öğrencilik sıfatının getirdiği koruma kalkanı artık üzerinizden kalkıyor. Ailenizin ve dostlarınızın desteği elbette hep yanınızda olmaya devam edecektir. Ama bundan sonra kendi ayaklarınız üzerinde durmaya, kendi kararlarınızın sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır olmanız gerekiyor. Benim sizlerden beklentim, iş hayatınızda ve akademik çalışmalarınızda ülkenize, milletinize, ideallerinize olan sadakatinizi asla kaybetmemenizdir. Kalpsiz bir beden nasıl cesetten ibaretse değerlerinden ve köklerinden kopma pahasına elde edilen kariyer de aynı şekilde anlamsız, soğuk ve ruhsuzdur.” dedi.

“Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Örnek Bir Eğitim Kurumu”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesini vakıf mallarının amacına uygun kullanımının bir örneği olarak gördüğünü ifade eden Erdoğan, “Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından ecdadımızın bize emanet ettiği 5 ayrı vakfın kuruculuğunda hayata geçirilen Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, 6 yılda örnek bir eğitim kurumu haline geldi. Bugün mezun olan 740 öğrencimiz de üniversitemizin adeta rüştünün ispatıdır.” değerlendirmesini yaptı.

Konuşmalarının ardından, günün anısına, Güzel Sanatlar Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın hazırladığı besmele yazılı hüsn-i hat tablo Mütevelli Heyet Başkanımız ve Rektörümüz tarafından Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim edildi.

Üniversitemiz eğitim yılı birincisi Suna Erdem ise diplomasını ve ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın elinden aldı.

Tören, 740 öğrencinin gururla, coşkuyla ve heyecanla keplerini havaya atmasıyla sona erdi.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.