Zeynel Bey Türbesi KURAM’ın Katkılarıyla Taşındı

24 Temmuz 2018

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yer alan Akkoyunlular dönemine ait Zeynel Bey Türbesi’nin 15. yüzyılın son çeyreğinde inşa edildiği tahmin ediliyor. Türbe, Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan tarafından şehit düşen oğlu Zeynel Bey için yaptırılmıştır. Dışı silindirik yapıda olan türbenin iç cephesi sekizgen planlıdır. Dış cephe, firuze ve koyu lacivert renkli sırlı tuğla ve mozaik çini ile süslenmiş olup ayrıca yer yer kitabeler de görülmektedir. Türbe, dıştan yüksek bir kasnağın üzerindeki soğan biçimli örtü ile sonlanır. Kasnak üzerinde pencere boşlukları yer almaktadır. Yapıda yer alan mezar odası silindirik planlıdır ve üst örtüsü yıkılmıştır. Hasankeyf’te 2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan türbenin de içinde bulunduğu Zeynel Bey Külliyesi, Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait 3 medrese, 1 imaret, 1 türbe, 1 han ve Dicle kenarına yapılmış bir hamamdan oluşmaktadır.

Dicle Nehri üzerinde inşa edilmekte olan Ilısu Barajı’nın tamamlanması ile sular altında kalacak Hasankeyf birçok kültürel miras yapıya ev sahipliği yapmaktadır. Bu kapsamda belirlenen yapıların risk altındaki bölgeden taşınması yönünde karar alınmıştı. Zeynel Bey Türbesi, taşınan ilk yapı olmakla birlikte Akkoyunlular döneminden kalan nadide eserlerden biri olmasıyla da önem taşıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM), Zeynel Bey Türbesi’nin taşınması projesi kapsamında türbenin inşasında kullanılan malzemelerin fiziki, kimyevi, petrografik ve mekanik özelliklerini belirlemek üzere yapılması gereken analiz çalışmaları üstlendi. Türbenin inşasında kullanılan doğal taş, tuğla ve harç gibi geleneksel yapı malzemelerinin ne kadar yüke dayanabileceğinin tespit edilmesi, taşıma süreci açısından büyük öneme sahipti. KURAM, türbeden alınan malzeme numuneleri üzerinde gerçekleştirdiği deneylerle söz konusu malzemelerin mühendislik özelliklerini belirledi ve bu değerler taşıma projesindeki hesaplarda yapının güvenliğini sağlamak üzere kullanıldı.

Bunun yanında türbenin taşınması esnasında oluşabilecek muhtemel hasarları tahmin etmek, zayıf noktaları belirlemek ve bunlara dair önlem almak amacıyla jeoradar (GPR) çalışması da KURAM tarafından yapıldı. Türbenin duvar ve kubbelerine ait fiziki içyapı özelliklerinin hasarsız bir şekilde haritalanması amacıyla gerçekleştirilen jeoradar (GPR) araştırmasında, türbe yüzeyinin bütününde toplam 2.99 km uzunluğunda tarama yapılarak veri toplandı. Elde edilen 2 boyutlu (2B) GPR profiller ilk önce kendi içlerinde değerlendirildi ve sonrasında da alan 3 boyutlu (3B) olarak modellendi. Türbenin tamamının taranması ile 3 boyutlu olarak modellenen ve alanında ilk sayılabilecek nitelikteki bu çalışmada duvar ve kubbelerin içinde bulunan çatlaklar, sorunlar ve malzeme değişimleri üç boyutlu olarak tespit edildi. Bu sayede taşıma öncesinde alınacak önlemlerin kapsamı da belirlenmiş oldu.

Zeynel Bey Türbesi, yapılan araştırmalar ve projeler doğrultusunda herhangi bir olumsuzluk yaşanmadan planlandığı gibi yaklaşık 2 km uzaklıktaki Hasankeyf Kültürel Park Alanı’ndaki yeni yerine, Kendinden Tahrikli Modüler Taşıyıcılar (SPMT) ile sağlam bir şekilde taşındı.

KURAM tarafından hazırlanan raporlar doğrultusunda hazırlanan proje ile Zeynel Bey Türbesi, Türkiye’de bütün halinde taşınan en büyük kültür varlığı olarak kayıtlara geçti. Türbenin taşınması ülkemizdeki kültür varlığı ve koruma tarihi açısından da önemli bir tecrübe olmuştur.

Tarihi binalar kimliklerini, özgün konumları ve asırlardır içinde bulundukları bölgede yakın çevresindeki yerleşim ve yapılar ile birlikte kazanırlar. Bu sebeple kültür varlığı niteliğindeki binaların özgün konumunda çevresiyle birlikte korunması esastır. KURAM, kuruluşundan itibaren taşınmaz kültür varlıklarının özgün konumu ve çevresinin korunması gerekli önemli niteliklerden olduğunu savunmaktadır ve bu doğrultuda, kültür varlığı niteliğindeki yapıların inşa edildikleri konumlarından farklı bir yere taşınmasının sadece zorunlu durumlarda söz konusu olması gerektiğine inanmaktadır. Ancak kamu yararının gerektirdiği bazı durumlar ile birtakım zorunluluk hallerinde yapıları yerinde korumak imkânsız hale gelebilmektedir. Bu durumlarda yapıyı korumak suretiyle gelecek nesillere aktarmak için başka yere taşımak söz konusu olabilir, ancak taşıma işleminden önce yarar-zarar ilişkisinin kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde irdelenmesi gereklidir. Şayet kamu yararı veya başka risk ve tehditler karşısında taşımadan başka bir çözüm önerilemiyorsa, yapının özgünlüğünü korumak suretiyle en az seviyede müdahale ile uygun şekilde taşınması söz konusu olabilir. Bir başka önemli nokta ise taşıma işlemi gibi büyük çaplı müdahaleler öncesinde yapının malzeme, taşıyıcı sistem, yapım tekniği gibi hususiyetlerinin ayrıntılı olarak her noktada anlaşılmasıdır.

KURAM, bu çalışmalarıyla Zeynel Bey Türbesi’ndeki malzeme ve yapım tekniği özellikleri ile mevcut sorunları hassas bir biçimde tespit ederek yapılacak taşıma müdahalesi esnasında yapının özgünlüğüne zarar verebilecek her türlü sorunun önüne geçilmesinde önemli bir rol üstlenmiştir. KURAM, prensip olarak yerinde korumayı benimsemiş olmakla birlikte, zaruret sonucu ortaya çıkan bu tür bir büyük taşıma projesine katkı vermekten ve türbenin sorunsuz olarak yeni yerine taşınmış olmasından onur ve memnuniyet duymaktadır.

Dr. Öğr. Üyesi Ömer Dabanlı

KURAM Müdürü 

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.