Tüm Enerjimizle 6 Gün Boyunca TEKNOFEST’teydik!

18 Eylül 2019

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi bu yıl 2’ncisi gerçekleştirilen İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST’te öğrencilerle ve 7’den 70’e teknoloji meraklılarıyla buluştu.

TEKNOFEST, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın açılış konuşmalarıyla 17 Eylül’de Atatürk Havalimanı’nda başladı. Konuşmaların ardından Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı’nın da aralarında yer aldığı tüm paydaşlar sahneye davet edilerek altı gün süren festival başladı.

“Tarihin derinliklerinden bilim ve sanatın ufuklarına” sloganımızdan yola çıkarak hazırlanan standımızda savunma sanayi teknolojisinin İslâm bilim tarihindeki öncülleri ve Üniversitemizin bu alana katkısını ortaya koyan üretimler sergilendi. Altı gün boyunca birbirinden meraklı çocuklar ve liseli gençler ağırlandı. Üniversite-sanayi iş birliğinden doğan üretimlerimizin yer aldığı standımız TEKNOFEST’in en ilgi gören stantlarından biri oldu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen Türkiye’nin en büyük teknoloji etkinliği TEKNOFEST’in akademik paydaşlarından biri olan Üniversitemiz, festivale hızlı bir başlangıç yaptı. Festival alanında Blok 2’de yer alan standımızda ALUTEAM ve BETAM tarafından üretilen cihaz ve teknolojik parçalar ile Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin projeleri ziyaretçilere tanıtılırken, İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nden getirilen eserler de sergilendi. Misafirlerimiz, hocalarımızdan ve uzmanlardan akıllı teknolojiler hakkında da bilgi aldı.

İnsansız hava araçlarının parçalarına büyük ilgi

Üniversitemiz Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi’nde (ALUTEAM) üretilip milli insansız hava araçlarında kullanılan iniş takımı ve işlevsel parçalar ziyaretçilerin ilgi odağı oldu. Parçaların ait olduğu İHA da festival alanında sergilenen uçaklar arasında yer aldı. İstanbul’un fethi hazırlıkları öncesinde Fatih Sultan Mehmed’in isteği üzerine dökülen Şahi topunun ALUTEAM’de 3D teknolojisi kullanılarak hazırlanan küçültülmüş modeli de ziyaretçilerin ilgisine sunuldu.

Biyomedikal Elektronik Tasarım Uygulama ve Araştırma Merkezi (BETAM) festivale iki cihazla katıldı. Merkezde geliştirilen Robotize Kalem Yazıcı ziyaretçilere uygulama imkânı sunarken özellikle liseli öğrencilerden büyük ilgi gördü. Gıda analizinde kullanılmak üzere tasarlanan, havadaki kimyasal maddeleri algılayarak ortamdaki kokunun neye ait olduğunu belirleyen elektronik burun (e-burun) da stantta yer alan cihazlar arasındaydı.

Öğrenciler projelerini anlattı

Mühendislik Fakültesi öğrencileri de festival süresince ürettikleri projeleri ziyaretçilere anlattı. Uydu modeli ve otonom fabrika sistemi stantta görülebilecek projeler arasında yer aldı. Büyük küçük onlarca ziyaretçi öğrencilerimizden hem üniversite hem de araştırma faaliyetleri hakkında bilgi aldı.

İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nden festivale özel olarak çıkarılan, en eskisi 10. yüzyıla ait teknolojik aletlerin röprodüksiyonları TEKNOFEST’in merakla incelenen parçaları arasında yer aldı. Sergilenen eserler arasında astronomi ölçümlerinde kullanılan 10 ve 12. yüzyıldan birer usturlab, 11. yüzyıldan itibaren İslâm dünyasında yaygın olarak kullanılan ok atar ve 17. yüzyıl Osmanlı bilginlerinden Lâgari Hasan Çelebi tarafından yapılmış bir roket de vardı.

Festival yarışmasından ödül geldi

TÜBİTAK’ın Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’nda daha önce İstanbul Bölge birincisi olan Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz İbrahim Enes Aydoğdu, tüm bölge birincilerinin yarıştığı TEKNOFEST’teki finalde ikincilik ödülünün sahibi oldu. Aydoğdu ödülünü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan aldı.

TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’na katılan Mühendislik Fakültesi öğrencilerimiz Büşra Nur Boztepe, Merve Becerikli ve mezunumuz Emrah Tema, “Görme Engelli Bireyler için SanalGÖZ” projesiyle finalde yarışan takımlardan biri oldu.

Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek standımızı ziyaret etti

Festivalin üçüncü günü Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek standımızı ziyaret ederek, öğrencilerin projeleri hakkında bilgi aldı. Öğrencilere takdirlerini ileten Gerçek, üniversite-sanayi iş birliğinden doğan üretimleri de yakından inceledi.

Standımıza misafir olanlar arasında BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Bayraktar da yer aldı. Öğrencilerimize kendi öğrencilik yıllarından bahseden Bayraktar, milli teknoloji hamlesi yolunda öğrencilere altın değerinde öğütlerde bulundu. Stantta sergilenen İslâm bilim insanlarına ait cihazları ilgiyle inceleyen Bayraktar, alandaki birikimini paylaştı.

Prof. Dr. Andı: “Savunma sanayinin öncüleri bilim tarihimizde”

Festivalin ilk gününde, çeşitli okullardan öğrenciler ile standımızda bir araya gelen Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, öğrencilerin hayallerini ve hedeflerini dinledi.

Geçen yıl da Üniversite olarak katıldığımız TEKNOFEST’in ülkemizin savunma sanayinde dışa bağımlılığını azaltma yolundaki çabaları nedeniyle uzun ömürlü olmasını dileyen Rektörünüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, “İki yıldır buraya birçok katılımcıdan farklı bir amaçla katılıyoruz. Biz, vakıf üniversiteleri arasında Bilim Tarihi bölümü olan tek üniversiteyiz. Dolayısıyla bizim buradaki kurgumuz da bir tema üzerinden belirlendi. Biz burada savunma sanayi teknolojisinin bilim tarihi geleneğimizde öncüllerinin var olduğunu söylüyoruz. Ve İslâm Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nden getirdiğimiz birtakım objelerle de örneklendiriyoruz. Özellikle gençlerin bilinçlenmesine güzel bir katkı sağlıyor, bu da bizi mutlu ediyor.” dedi.

Türkiye’nin milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi ve teknoloji üreten bir topluma dönüşmesi hedefiyle yola çıkan festival 22 Eylül’de sona erdi. Festival kapsamında insansız su altı sistemleri, yapay zekâ, roket, model uydu, uçan araba kategorilerinin de yer aldığı 19 yarışma düzenlendi. Öte yandan Türk Yıldızları, SoloTürk ve yabancı gösteri grupları festival süresince izleyenleri büyüleyen uçuş gösterileri yaptı. Türkiye’nin ilk hava füzesi Göktuğ, Milli Muharip Uçağı, Akıncı Taarruzi İnsansız Hava Aracı ve Uçan Araba Cezeri de alanda sergilendi. Geçen yıl 500 bin kişinin ziyaret ettiği TEKNOFEST, bu yıl rekor bir sayıya ulaşarak 1 milyon 720 bin kişiyi ağırladı.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.