Rektörlük
Yenikapı Mevlevihanesi, Sünbül Efendi aracılığıyla Mevleviliğe intisap eden Yeniçeri Katibi Malkoç Mehmed Efendi tarafından inşa edilip 1597 yılı Recep ayında hizmete açılmıştır. İnşasından kısa bir süre sonra Mevleviliğin İstanbul'daki en önemli merkezi haline gelmiş olan Yenikapı Mevlevihanesi, o dönemlerde hem halk hem de devlet ricali üzerinde etkili olmuş, açılışında devrin sadrazamı Mehmed Paşa, Yeniçeri Ağası Tırnakçı Hasan Ağa vs. tarikat şeyhleri hazır bulunmuş, gösterişli bir törenle açılmıştır. Binanın ilk müştemilatı semahane, mescid ve 18 adet derviş hücresinden oluşmaktaydı.
Günümüzde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörlüğü olarak
kullanılarak; Rektörlük, Genel Sekreterlik, Hukuk Müşavirliği, İdari ve
Teknik İşler, Kurumsal İletişim ve Tanıtım, Kütüphane ve
Dokümantasyon, Mali İşler ve Personel Daire Başkanlıklarının yanı
sıra Strateji Geliştirme ve Kalite Yönetim ile Yazı İşleri Müdürlükleri
bu yerleşkede bulunmaktadır.
Fatih Yerleşkesi
Semtin kaymakamlık binası olarak tasarlanan bina, 1914 yılında Mimar Y. Terziyan tarafından neoklasik tarzda inşa edilmiştir. Önüne Filistin'de şehit düşen ilk Türk Havacılarının anısına anıt dikilmiş, çevresi de park olarak düzenlenmiştir. Döneminin özgün sivil mimarlık örneklerinden biri olan binanın eski ismi "Şehr-i Emaneti Fatih Dairesi"dir. Bina yapıldığı günden itibaren kamu yönetim binası olarak hizmet vermiştir. Kaymakamlık olarak yapılan bina, daha sonra hem kaymakamlık hem de Fatih Nikah Dairesi olarak, daha sonra ise uzun yıllar Fatih Belediyesi Başkanlık Binası olarak kullanılmıştır.
Günümüzde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Fatih Yerleşkesi olarak; toplumsal kalkınma ve hayat boyu öğrenme vizyonu çerçevesinde kamu kurumu, kişiler ve öğrencilere yönelik eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama faaliyetleri gerçekleştirilmektedir. Yerleşkede; bugüne kadar 108 farklı ülkeden 12.000 kişiye Türkçe öğreten Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜMER) ile her kesime yönelik birçok farklı konuda düzenlediği akademik ve mesleki sertifika programlarıyla bugüne kadar 1.500 farklı başlıkta 700.000 kişiye eğitim veren Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (SEM) yanı sıra Fatih Sultan Mehmet ve Ayasofya Çalışmaları ile Vakıf Kültürü ve Medeniyeti Uygulama ve Araştırma Merkezleri bulunmaktadır. Bununla birlikte Yerleşke, lisansüstü eğitim faaliyetleri ile bilimsel etkinlik ve yayın çalışmalarına da ev sahipliği yapmaktadır.
Fatih Yerleşkesi Ek Bina
Geçmişte Fatih Askerlik Şubesi olarak kullanılmaktayken fonksiyonunu yitirmesiyle metruk bir hal alan yapı, devredilmesinin ardından 2016 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından yeniden inşa edilerek geniş kapsamlı eğitim öğretim faaliyetleri çerçevesinde kullanılmaya başlanmıştır. 2024 yılına kadar Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesinin yer aldığı yerleşke günümüzde Türkçe ve Yabancı Diller Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜMER) ile Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEM) tarafından eğitim, öğretim ve araştırma yapmak üzere kullanılmaktadır.
Haliç Yerleşkesi
Beyoğlu ilçesinde, Halıcıoğlu semtinde bulunan yerleşke, döneminin mimarisi içinde karakteristik olarak beliren büyük kışla binalarının modern anlamdaki ilk örneği olan ve III.Selim tarafından 1794-1795 yıllarında yaptırılan Humbaracı Kışlası'nın kurulduğu alanda yer alır. Ortası avlulu dikdörtgen plan şemasındaki klasik kışla planını tekrar eden yapının avlusunda Sultan III.Selim'in 1803-1804 yıllarında annesi Mihrişah Valide Sultan adına yaptırmış olduğu, günümüzde cadde üzerinde görülen Humbaracılar Kışlası / Kumbarhane Camii bulunmaktadır. Kışla binası 20. yüzyıl başlarında belirlenemeyen bir tarihte yıkılmıştır.
Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler ve İslami İlimler Fakülteleri ile İngilizce ve Arapça hazırlık eğitimlerinin gerçekleştirildiği Yabancı Diller Bölümü’nün yanı sıra Alüminyum Test Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM), bu yerleşkede bulunmaktadır.
Topkapı Yerleşkesi
Vakıflar Genel Müdürlüğü ile TOKİ iş birliğinde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Topkapı Yerleşkesi 1. Etabı olarak inşa edilen yapılar 2024-2025 akademik yılında hizmete başlamıştır. Mühendislik Fakültesi, Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Meslek Yüksekokulu ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu’nun yanı sıra Bilgi İşlem, Öğrenci İşleri ve Uluslararası İlişkiler Daire Başkanlıkları ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İlişkileri Müdürlüğü bu yerleşkede bulunmaktadır. Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM), Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM) ile KURAM Mesleki Sınav ve Belgelendirme Kurumu faaliyetleri de bu yerleşkede gerçekleştirilmektedir.
Üsküdar Yerleşkesi
Atik Valide Külliyesi, Sultan III. Murad´ın annesi Nurbanu Valide Sultan (1525-1583) tarafından 1570-1579 yıllarında Mimar Sinan´a yaptırılmıştır. Üsküdar'da bulunan Külliye 18. yüzyıla kadar Valide Sultan Külliyesi adı ile tanınmış, daha sonra III. Ahmed´in annesi Gülnûş Sultan´ın (ö. 1715) Üsküdar İskele Meydanı´nda yeni bir külliye inşa ettirmesiyle Eski Valide, Atik Valide veya Valide-i Atik isimleriyle anılmaya başlanmıştır. Külliye, Üsküdar Toptaşı semtinde kendi adını taşıyan mahallede bulunmaktadır.
Eğitim Fakültesi ile İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesinin yanı sıra Eğitimde Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi bu yerleşkede bulunmaktadır.
Ayasofya Yerleşkesi
Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethinin ardından Ayasofya’nın kuzey tarafına 1466’da inşa edilmiştir. 1626-1861 tarihleri arasında pek çok kez onarım geçiren medrese, 1870-74 yılları arasında Ayasofya Camii’nin çevre düzenlemesi nedeniyle yıkılmış, bir süre sonra tekrar inşa edilmiştir. 1924 yılına kadar medrese kimliğini sürdüren yapı, bu tarihten itibaren 1935 yılına kadar İstanbul Belediyesi tarafından kimsesizler yurdu olarak kullanılmış, 1936 yılında Ayasofya Camii müzeye dönüştürülürken harap durumda olması nedeniyle yeniden yıkılmıştır. Kalıntılar ve tarihi belgelerden yola çıkılarak 2014 yılında rekonstrüksiyon projesi hazırlanmış, 2017’de yeniden inşasına başlanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünce ihya edilen yapı 15 Nisan 2022’de açılarak Üniversitemize tahsis edilmiştir.
Arap Dili Çalışmaları ve Arapça Münazara, Evliya Çelebi Araştırmaları, Fatih Sultan Mehmet ve Ayasofya Çalışmaları, İslam Hukuku, İslamî Sanatlar ve Yazma Eserler Uygulama ve Araştırma Merkezleri’nin idari ve akademik faaliyetlerinin yanı sıra lisansüstü eğitim, bilimsel etkinlik, sergi ve yayın çalışmaları bu yerleşkede gerçekleştirilmektedir.
Gülhane Yerleşkesi
Gülhane’de yer alan tarihi yapı, Osmanlı Dönemi’nde Soğukçeşme Askerî Rüştiyesi olarak inşa edilmiştir. İnşa edildiği 1875 yılından beri farklı amaçlara hizmet eden yapı Üniversitemize tahsis edilerek 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında eğitime kazandırılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyon süreci tamamlanan yapı, Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi ile Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmaktadır.
Gülhane’de yer alan tarihi yapı, Osmanlı Dönemi’nde Soğukçeşme Askerî Rüştiyesi olarak 1875 yılında inşa edilmiştir. Birçok farklı amaca hizmet eden yapı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edildikten sonra Üniversitemize tahsis edilerek 2022-2023 akademik yılında eğitime-öğretime kazandırılmıştır. Yerleşke; Lisansüstü Eğitim Enstitüsü ve Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü ile Orta Doğu ve Afrika Araştırmaları, Toplum Araştırmaları ve Uluslararası Hukuk Uygulama ve Araştırma Merkezlerinin yanı sıra İslam Sanatları Merkezi Nakkaşhane’sine ev sahipliği yapmaktadır.