Yatay Geçiş Nedir?
Yatay geçiş, üniversitenin herhangi bir bölümünde eğitim gören öğrencinin eğitimine başka bir üniversitede farklı bölümde veya başka bir üniversitede aynı bölümde devam etmesini sağlayan sistemdir. Yatay geçiş, öğrencinin not ortalaması dikkate alındığında ön lisansların 2. ve 3. yarıyılına, lisans programlarının 3. ve 5. yarıyılına yapılır. Eğitimini normal süreler içerisinde sürdüren öğrenci ÖSYM puanıyla tüm sınıflara yatay geçiş yapabilmektedir.
Yatay Geçiş Hangi Yöntemlerle Yapılır?
Üniversite dışı yatay geçişler not ortalaması ile geçiş ve merkezi yerleştirme puanı ile geçiş olmak üzere 2 farklı şekilde yapılabilmektedir. Detaylı bilgi aşağıda yer almaktadır.
Yatay Geçiş Takvimi
15.07.2024- 21.08.2024 |
Yatay Geçiş Başvuruları |
22.08.2024-28.08.2024 |
Yatay Geçiş Başvurularının Değerlendirilmesi |
29.08.2024 |
Yatay Geçiş Başvuru Sonuçlarının Açıklanması |
02.09.2024-05.09.2024 |
Kazanan Adayların Kesin Kayıtları (Asıl Listede Yer Alan Adaylar) |
06.09.2024 |
Yedek Listede Yer Alan Adayların Kesin Kayıtları (Adaylar Aranarak Bilgilendirilecektir) |
Kurumlararası ve Kurum İçi Yatay Geçiş Başvuruları 15.07.2024-21.08.2024 tarihleri arasında üniversitemizin Öğrenci İşleri Daire Başkanlığının web sayfası üzerinden online olarak alınacaktır.
*Zamanında yapılmayan veya eksik belge ile yapılan başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.
Online başvuru için tıklayınız.
Önemli Bilgi: Yatay geçiş başvuru işlemleriyle ilgili bilgilendirmeler, sisteme kayıt olurken girilen mail adresine gönderilecektir. Aday öğrencilerimizin mail adreslerini kontrol etmeleri önemle rica olunur. Gerekli bilgilendirmeler mail aracılığıyla yapılacaktır.
Merkezi Yerleştirme Puanı İle (Ek Madde-1 Kapsamında) Kurum içi ve Kurumlararası Yatay Geçiş Koşulları
Öğrencinin kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanı (ÖSYM), yatay geçiş yapmak istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olması halinde, başarı durumuna bakılmaksızın hazırlık sınıfı ve ara sınıflara (1-2-3-4) yatay geçiş başvurusu yapabilir.
Yurdumuzda ve KKTC’deki Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapabilirler (KKTC’deki üniversitelerden sadece güz dönemi için başvuru yapılabilir). Yurt dışındaki diğer yükseköğretim kurumlarına kayıt yaptırmış adaylar başvuru yapamazlar, Yurtdışındaki Yükseköğretim Kurumlarından Üniversitemize yatay Geçiş Başvuru Koşullarını incelemesi gerekmektedir.
Bu hak kapsamında başvuru yapmak isteyen adayların daha önce Merkezi Yerleştirme Puanıyla yatay geçiş yapmamış olması gerekmektedir.
Eğitim dili %100 Türkçe olan bir programdan, eğitim dili %30 veya %100 İngilizce olan bir programa Merkezi Yerleştirme Puanıyla yatay geçiş başvurusunda bulunarak kayıt hakkı kazanmış adaylar ilgili tarihte yapılacak olan düzey belirleme sınavından başarısız olmaları durumunda zorunlu hazırlık sınıfı eğitimi alacaklardır.
* Ek Madde-1 Kapsamında Yatay Geçiş Uygulama Esasları için tıklayınız.
**Üniversitemiz programlarına ait Taban-Tavan Puanları için tıklayınız.
Ek Madde-1 Kapsamında Yatay Geçiş Kontenjanları için tıklayınız.
Online başvuru için tıklayınız.
Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Kurumlar arası Yatay Geçiş Koşulları
(1) Kurumlar arası yatay geçiş başvuruları, sadece ilan edilen süre içerisinde yapılır.
(2) Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait tüm dersleri başarmış olması ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın ilan etmiş olduğu not dönüşüm tablosu dikkate alınarak genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 veya 4,00 üzerinden 2,29 olması gerekir.
a. Eşdeğer diploma programlarına, kurumlararası yatay geçiş yapmak isteyen öğrencilerin puanları aşağıdaki formül ile hesaplanır. Geçiş yapmak istediği programın İlgili puan türüne sahip olmayan öğrencilerin aşağıdaki formülde Adayın Yerleştirme Puanı kısmı sıfır olarak değerlendirilir.
b. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan diploma programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin ilgili yılda ilgili program için Senato tarafından kabul edilmiş ÖSYS taban puanı koşulunu sağlamış olması gerekir.
(3) İkinci fıkradaki başarı şartını sağlayamayan ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği diploma programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar yatay geçiş başvurusu yapabilir.
(4) Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
(5) İkinci öğretimden sadece ikinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak, ikinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına kontenjan dahilinde yatay geçiş yapabilirler.
(6) Açık veya uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık veya uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 80 olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının, geçmek istediği diploma programının o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
(7) Birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından açık veya uzaktan eğitim veren diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Ancak geçiş yapan öğrenciler geçtikleri programın ücretini öderler.
(8) Tamamen veya kısmen yabancı dil ile eğitim yapan ve Yabancı Dil Zorunlu Hazırlık Sınıfı bulunan diploma programlarına geçiş yapabilmek için Üniversitenin ilgili biriminin yapacağı yabancı dil yeterlilik sınavında başarılı olmak ya da ulusal veya uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından ilgili birimin belirlemiş olduğu puanı almış olması şarttır.
(9) Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmak için engel teşkil etmez.
(10) Öğrenci sadece bir birimin bir diploma programına yatay geçiş için başvurabilir.
(11) Kurumlar arası yatay geçişler ancak aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılabilir.
(12) Merkezi yerleştirme ile öğrenci alan diploma programlarından özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan diploma programına geçişlerde diğer şartların yanı sıra yetenek sınavında da başarılı olma şartı aranır.
(13) Disiplin cezası almış olan öğrenci yatay geçiş başvurusu yapamaz.
(14) Yatay geçiş işlemleri “Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik ” hükümleri çerçevesinde yapılır.
İlgili YÖK mevzuatı için tıklayınız.
Eğitim dili %100 Türkçe olan bir programdan, eğitim dili %30 veya %100 İngilizce veya %100 Arapça bir programa Ağırlıklı Genel Not Ortalaması ile yatay geçiş başvurusunda bulunan adaylar ilgili tarihlerde yapılacak olan Düzey Belirleme Sınavı'ndan başarısız olmaları durumunda kayıt hakkı elde edemeyeceklerdir.
Daha önce başka bir üniversitede hazırlık programı alarak başarıyla tamamlayan veya Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan ulusal veya uluslararası sınav sonuçlarından birisine sahip olan öğrencilerden belgeleri ilgili kurullar tarafından uygun görülenler hazırlık eğitiminden muaf olabilirler.
Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle Kurumlar arası Yatay Geçiş Kontenjanları için tıklayınız.
Online başvuru için tıklayınız.
Başvuru Evrakları
- ÖSYM Sonuç Belgesi (Aldığı puanları-puan türlerini gösteren sonuç belgesi)
- Son bir ay içerisinde alınmış onaylı Öğrenci Belgesi ve Transkript Belgesi (E-devletten alınan belgeler kabul edilecektir.)
- Disiplin Durumu Belgesi
- Hazırlık Başarı Belgesi (Hazırlık eğitimi alan öğrenciler için geçerlidir.)
- Ağırlıklı genel not ortalamasını kullanarak İkinci öğretimden birinci öğretime geçiş yapmak isteyenler için %10’un içinde olduğunu gösterir belge
- Kayıtlı olduğu üniversiteden Ek Madde - 1 kapsamında Yatay Geçiş yapmadığına dair belge (Belgeyi, sistem üzerinde yer alan Belgeler (Documents) "Diğer Belgeler" kısmına yükleyiniz.)
- Belirtilen evrakların online başvuru sistemine eklenmesinde fotoğraf kabul edilmemektedir. Tüm belgelerin sisteme taranarak, jpeg ya da pdf formatında yüklenmesi gerekmektedir.
- Başvuru sırasında ıslak imzalı evrak alınmamaktadır. Yatay geçiş ile üniversitemize kayıt hakkı kazanan adayların, başvuruda istenilen evrakların asıllarını (Islak imzalı) kayıt sırasında teslim etmeleri gerekmektedir.
Başarı Sıralaması Koşulu
Yükseköğretim kurulu tarafından başarı sırasına göre sınırlama getirilen bölüm/programlara başvuru yapmak isteyenler ilgili yılın puan türündeki sıralama şartını sağlamış olması gerekmektedir.
Hukuk Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Mimarlık Fakültesi (İç Mimarlık bölümünü kapsamamaktadır.) ve Eğitim Fakültesi (Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık programı dâhildir.)
Öğrenime Başlanılacak Sınıfın Belirlenmesi
Yatay geçiş yapan öğrencinin öğrenimine üniversitemizde kaçıncı sınıftan başlayacağı, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir. Fakülte/Meslek Yüksekokulu ilgili yönetim kurulları tarafından yapılan değerlendirme ile muafiyet verilen dersler belirlenmektedir.
Yatay Geçiş Bursları
Merkezi Yerleştirme puanıyla veya AGNO ile kurum içi veya kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, tam burslu dilime yeterli gelmesi halinde kaydolduğu eğitim-öğretim yılında belirlenen program ücretinin %25’i alınır. İndirimli dilimlerden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.
Üniversitemiz programlarına Yatay Geçiş yolu ile tam ücretli olarak yerleşen öğrencilere %20 indirim uygulanır.
Kazanılan burslar normal öğrenim süresince (diğer üniversitede okuduğu dönemler göz önünde bulundurularak) geçerlidir.
İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı eğitimi almak isteyen öğrenciler, ÖSYM giriş bursu ve diğer burslardan yararlanamaz.
Ücretlendirme
Üniversitemiz programlarına yatay geçişi kabul edilen adayların ücretlendirme işlemleri üniversiteye giriş yaptıkları yılda belirlenen program ücreti üzerinden hesaplanmaktadır.
Ücretler için tıklayınız.