4 Ocak 2015
Kandilli Yerleşkesi’nde düzenlenen “İslâm Sanatlarının Estetik İlkeleri ve Ebru Sanatı” konferansında konuşan Hikmet Barutçugil, Doğu ve Batı sanatlarının karşılaştırmasını yaparak İslâm’ın estetik anlayışını anlattı.
Ebrunun çok eski bir Türk sanatı olmasına rağmen her 100 yılda birkaç usta çıkardığını belirten Barutçugil, 20. yüzyılın son çeyreğinde bu sanatın boyut değiştirdiğini, yeniliklerin, farklılıkların meydana geldiğini ifade etti.
“Ebru, insanın hayal gücünün suyun üzerinde hayat bulmasıdır.” diyen Barutçugil, tabiattaki desenlerin kullanıldığı ebru örneklerinden bir video paylaştı. Bilim insanı Ahmed Yüksel Özemre’nin ebru duasını dinleyicilere okuyan Barutçugil, eski ebru ustalarının bu duayı okuyarak ebruya başladıklarını söyledi.
Doğu ve Batı sanatları aynı kefeye koyulmayacağını ifade eden Barutçugil, “Batı sanatının temelinde göz vardır. Gözün gördüğü kopya edilir. Doğu’da ise hayal gücü ve gönül gözü vardır. Batı sanatı “ben” eksenlidir, Doğu sanatlarında ise benlik yoktur. Ben yarattım duygusuyla hareket etmez sanatçı. Doğu sanatlarında estetikten öte bir düşünce vardır. Kendinden geçercesine bir güzellik arayışı vardır.” diye konuştu.
Konferansı, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fevzi Yılmaz’ın yanı sıra akademisyenler, ebru sanatçıları ve Üsküdar Çocuk Üniversitesi öğrencileri dinledi.
Hikmet Barutçugil ebru üzerine yayınlanan kitaplarını Güzel Sanatlar Fakültesi kütüphanesine hediye etti.