
25-26 Nisan 2019
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, geleceğin akıllı şebekeleri ve şehirlerine yön verecek konuların ele alındığı, enerji sektörünün liderlerinin küresel buluşma noktası olan ICSG İstanbul 2019’u destekleyen iki üniversiteden biri olarak, Türkiye’nin akıllı şebeke ve şehirlere geçiş aşamasında ortaya koyduğu çalışmaları ve yenilikleri yakından takip etti.
Üniversitemizin de destekleyicilerinden biri olduğu “7. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı” (ICSG İstanbul 2019) 25-26 Nisan 2019’da tarihlerinde Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Akıllı ulaşım sistem geliştiricileri ve kullanıcıları için üst düzey teknoloji ürünlerini tartışmak, teknikleri, araçları ve deneyimleri paylaşmak için düzenlenen “Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı”na ilk yıllardan itibaren destek veren Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, fuar alanındaki standında Ar-Ge projeleriyle yer aldı.
Kongre Bilim Kurulu Onursal Başkanı olan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamurcu, akıllı şehirler ve şebekeler konusunda Türkiye’nin birkaç yıl öncesine oranla farkındalık kazandığını belirterek şöyle konuştu:
“Türkiye bu konu üzerinde önceden çok zayıftı ama artık konu Cumhurbaşkanlığı seviyesine taşındı. İnsanların vücuduna zarar vermeyen, sağlıklı enerji dediğimiz rüzgâr, güneş ve su enerjisini kullanabilmek ve bunlardan enerji elde edebilmesi bizim için çok mühim bir konu. Şehirler ile fabrikalar iç içe geçmiş durumda. Bu nedenle yollar, ulaşım sistemleri, okulların akıllı olması ve enerjinin verimli kullanılması gerekiyor.”
50’den fazla ülkeden 10 bin katılım
Enerji sektöründeki paydaşların bir arada bulunduğu, 350’ye yakın global firmanın stantla katılım sağladığı “7. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı”na 50’yi aşkın ülkeden 10 binin üzerinde sektör temsilcisi, uzman ve akademisyen katıldı. Kongre oturumlarında tüm ülkeler için fikirlerin ve yeniliklerin fayda sağlar hale getirilmesi noktasında deneyimler paylaşıldı. Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Ayla Gülcü ve Dr. Berna Kiraz da bir oturumun yönetimini üstlendi.
Akıllı şebeke uygulamalarına geçiş aşamasında yer alan Türkiye’nin enerjiyi kullanan, üreten ve dağıtan tarafları; enerjinin verimli, kayıpsız ve rasyonel kullanımı için çözümler arıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu geçiş sürecinde düzenlenen Kongre; katılımcıların bütün paydaşlar ile bir arada olması, akıllı şebekeler hakkındaki son yenilikleri öğrenmesi, örnek uygulamaları görmesi ve yatırım stratejilerini belirlemesi için uluslararası bir platform olanağı sunuyor. Bu bağlamda Kongre’de sunulan bildirilerin yanı sıra, fuar alanında kurulan stantlarda ulusal ve uluslararası firma ve kurumlar, yenilikçi ürünlerini sergileme ve iş birlikleri geliştirme imkânı buldu.
ICSG İstanbul 2019, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle, Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği (TET), Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER), Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) ve Mimar ve Mühendisler Grubu’nun (MMG) stratejik ortaklığında ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin himayesinde gerçekleştirildi.