25 Şubat 2015
Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nün (MEDİT) her ay düzenleyeceği “Medeniyet Konferansları”nın ilk konuğu olan Prof. Dr. Uğur Derman, Kazasker Mustafa İzzet Efendi’nin hattatlığı ve musikişinaslığı üzerine konuştu.
MEDİT’in “Medeniyet Konferansları” kapsamında düzenlediği "Bir Medeniyet Şahsiyeti Olarak Kazasker Mustafa İzzet Efendi Konferansı" Topkapı Yerleşkesi konferans salonunda gerçekleştirildi.
Programın açılış konuşmasını yapan MEDİT Sanat Danışmanı Doç. Dr. Yalçın Çetinkaya, “Her medeniyette o medeniyeti zenginleştiren şahsiyetler vardır. Kazasker Mustafa İzzet Efendi, Osmanlı medeniyeti için böyle bir şahsiyettir.” diyerek sözü Prof. Dr. Uğur Derman’a bıraktı. Derman, birer gönül sanatı olarak nitelendirdiği hat ve musikinin her ikisiyle ilgilenen az sayıda insan vardır diyerek onlardan birinin Kazasker Mustafa İzzet Efendi olduğunu söyledi.
Derman Hoca Kazasker Mustafa İzzet Efendi’yi, ilk tahsil hayatından Enderun eğitimine, henüz 20’li yaşlarında ustalığa ulaştığı neyzen kimliğinden hattatlığına; sarayla olan ilişkisinden Sultan II. Mahmud ile dostluğuna kadar medeniyetimize iz bırakmış yönleriyle le aldı. Aynı zamanda hat ve hilyelerinden örnekler sundu.
Konferansın ardından M. Doğan Dikmen, bestesi Kazasker Mustafa İzzet Efendi’ye ait 3 eseri neyzen Doç. Dr. Ali Tan eşliğinde icra etti.