25 Şubat 2015
Güzel Sanatlar Fakültesi konferans salonunda gerçekleştirilen “İslâm ve Sanat” konferansında, yazar, şair ve akademisyen Prof. Dr. Turan Koç İslâm’ın estetik anlayışını irdeledi.
“İslâm sanatının epistemolojik gayesi, görünenin arkasındaki görünmeyene ulaşmaktır; pratikteki gayesi ise dünyayı ve hayatı güzelleştirmektir.” diyen Koç, Kur’an-ı Kerim’den ve Hz. Peygamberin hayatından estetik örnekleri vererek “Kur’an-ı Kerim tümüyle estetiktir. Muhsin, Kur’ani bir tabirdir. Allah muhsinleri sever yani güzel olanı yapanları sever, diyor Kur’an-ı Kerim.” ifadelerini kullandı.
Estetik kelimesinden önce edebiyatımızda ve günlük dilde hüsn ve cemal gibi Kur’an-ı Kerim’e ve hadise dayalı terimlerin kullanıldığını aktaran Koç, Peygamberimizin Hz. Ali’nin oğullarına hasen (güzel) ve Hüseyin (güzeller güzeli) isimlerini koyduğuna dikkat çekerek eskiden bu isimlerin manasını kavramada daha mahir olduğumuzu vurguladı. Estetik anlayışın hâkim olduğu bir gelenekten geldiğimizi belirten Koç, bunu şu örnekle açıkladı: “Mendil estetiktir hele bir sevgiliye sunulmuşsa, kâğıt mendil ise tek kullanımlıktır. Geleneğimiz mendil de oyalatmış, halı da dokutmuştur.”
Günümüzde İslâm’ın estetik taraflarının yok sayıldığını ifade eden Koç sözlerini şöyle tamamladı: “Yabancı kanallarda kan damlayan bir balta, kafa kesen bir bıçak gösteriliyor. Suriye’de, Irak’ta, Afganistan’da açan bir çiçek gösterilmiyor. Bu görüntüler karşısında ben nasıl İslâm’da estetik var diyeceğim.”
Koç, konferansın ardından okurları için kitaplarını imzaladı.