
11 Mayıs 2018
Selçuklu ve Osmanlı Devleti’nin hayırsever kadınları, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ile Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi ortaklığında düzenlenen Vakıf Kuran Kadınlar Sempozyumu’nda anıldı.
“Vakıf Kuran Kadınlar” temasıyla 7-13 Mayıs tarihlerinde kutlanan Vakıf Haftası kapsamında düzenlenen Vakıf Kuran Kadınlar Sempozyumu, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Akça, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu ve ilgililerin katılımıyla, Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Dekanlık Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Sempozyumun açılış konuşmalarında ilk sözü alan Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, vakıfların yüzyıllardır süregelen yardımlaşmanın göstergesi olduğunu söyleyerek, “Vakıflar ecdadın bize miras bıraktığı ve ebediyete kadar yaşayacak eserlerdir. Bize emanet edilen vakıfları yaşatmak bizlerin birincil görevidir.” dedi.
Savaşlar, yıkımlar, felaketler, doğal afetler ve adaletsizliğin artmasının vakıf kültürünün önemini daha da artırdığını belirten Kazancıoğlu, vakıfların oluşturulmasında kadınların rolü hakkında örnekler verdi.
Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Akça vakıfların insana duyulan saygı ve sevginin müesseseleşmiş hali olduğunu kaydederek, Bezmiâlem Valide Sultan ve vakfiyelerinden söz etti.
“Vakıflar, ecdadın medeniyet tasavvurudur”
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, vakfın hayatın her alanına önemli izler bırakan bir değer olduğunu dile getirerek, “Vakıflar, ecdadın medeniyet tasavvurudur. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak bugün de bu şuuru yaşatmak için işlenen hayırların devamı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vakıfların medeniyetimizin gelişmesinde ve toplumun huzur ve refaha kavuşmasında toplumsal dayanışmanın en üst seviyeye çıkmasında önemli bir rolü vardır. Medeniyetimizi aydınlatan bu yüksek şuur yalnızca toplumun bir kesimi tarafından yaşatılmamıştır. Hanedan mensuplarından sıradan vatandaşlara kadar herkes bu iyilik kervanında yerini almıştır.” diye konuştu.
Ertem, vakıf konusunda kadınların çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, Anadolu’da kadınlar tarafından kurulan vakıf eserlerinden örnekler verdi.
“Vakıflar şehir kültürünü şekillendirmiştir”
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar vakıf hizmetinde bulunan biri olarak sempozyumun açılışında bulunmaktan son derece memnun olduğunu dile getirdi.
Vakıf kültürünün İslâm toplumunda kadının yeri hakkında önemli bir mesaj verdiğini dile getiren Bayraktar, “Medeniyetimizde kadınların inşa ettirdikleri vakıf eserleri, yönettikleri bir mali güce sahip olduklarının göstergesidir. Vakıf eserleriyle sadece ihtiyaç sahiplerinin muhtaçlıkları giderilmemiş, şehir kültürünü şekillendirmiş ve sosyal hayatın can damarı merkezler kurmuşlardır. Toplumsal hayatta düzenleyici ve iyileştirici roller üstlenmişlerdir.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Vakıflar Genel Müdürü Dr. Ertem ve Prof. Dr. Kazancıoğlu, Sümeyye Erdoğan Bayraktar’a vakıfları konu alan hediyeler takdim etti.
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Terzi, Bezmialem Valide Sultan’ın hayatını konu alan açılış bildirisini sunarken, Vakıf Kuran Kadınlar ve Eserleri Sergisi’nin de açılışı yapıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın sempozyum için gönderdiği mesaj da okundu.
Vakıf Kuran Kadınlar Sempozyumu’nda, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi akademisyenleri başta olmak üzere çeşitli üniversitelerden akademisyenler ve araştırmacılar; Melike Hatun, Bezmiâlem Valide Sultan, Hatice Turhan Sultan, Nurbanu Valide Sultan gibi hayırsever kadınların bıraktıkları eserler ile sosyal ve kültürel hayata katkıları üzerine bildirilerini sundu.