İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümünde Fatih Sultan Mehmet Müzesi açıldı

Fatih Sultan Mehmed’in eğitim aldığı medrese olarak bilinen Edirne’deki Saatli Medrese, İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümünde Fatih Sultan Mehmet Müzesi olarak açıldı. Geleneksel ve modern yaklaşımlarla tanzim edilen Saatli Medrese, Türkiye’de Fatih Sultan Mehmed’e adanmış ilk tematik müze olma vasfını taşıyor.

Edirne Saatli Medrese, Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından müze olarak yeniden düzenlendi. Geçen yıl yapımına başlanan müze, İstanbul’un fethinin 568. yıl dönümünde Edirne Valisi Ekrem Canalp, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ile davetlilerin katıldığı törenle açıldı.

“Fatih Edirne’nin yansıması olan bir şahsiyettir”

Açılış töreninde konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp Fatih Sultan Mehmed’e olan vefanın bir yansıması olarak Türkiye’de ilk defa adına bir müze açmanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Fatih Sultan Mehmed’in müstesna bir şahsiyet olduğunu söyleyen Vali Canalp, “Bu müstesna şahsiyet nasıl yetişmiş? Fatih’i yetiştiren burası. Her insan içinde yetişmiş olduğu kültürün bir yansımasıdır, coğrafyanın bir yansımasıdır. Fatih de bu coğrafyanın, iklimin, Edirne’nin yansıması olan bir şahsiyettir. Dolayısıyla Fatih’i yetiştiren iklim olduğu için Fatih adına ilk müzeyi açan il de Edirne olmalıydı. Biz Edirne ve Edirneliler olarak bu gururu sonsuza kadar yaşayacağız.” dedi.

“Böyle büyük bir şahsiyeti toplumumuza iyi anlatmalıyız”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Fatih Andı, Fatih Sultan Mehmed’e olan vefa borcunu yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.  

Büyük milletlerin büyük şahsiyetler tarafından yapılmış büyük tarihleri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Andı, “Bizim milletimiz bu açıdan doğrusu çok bereketli bir millettir. Yetiştirdiği büyük şahsiyetlerin içerisinde de Fatih Sultan Mehmed herhalde ilk başta gelenlerden bir tanesidir. Hem bu toplumun hem de dünyanın tarihini etkilemiş bir şahsiyettir. Bu büyük şahsiyetler kendi yaşadığı çağları, dönemlerini yapan, kuran şahsiyetlerdir ama onların bir başka misyonları da kendi zamanlarından bugüne kadar etkilerini devam ettirmeleridir. Fatih Sultan Mehmed de en az kendi çağındaki inşa edici rolü kadar, kimliği kadar bugün toplumumuzu yapan şahsiyetler arasındadır. O nedenle böyle büyük, etkili, işlevsel bir şahsiyeti bugünün insanlarına, gençlerine ne kadar iyi anlatabilirsek o kadar topluma hizmet adına büyük bir iş yapmış oluruz.” diye konuştu.

Müzenin, Fatih Sultan Mehmed adına açılan ilk müze olması nedeniyle büyük bir işlev yükleneceğini belirten Andı şöyle devam etti:

“İnsanlar akıllarıyla olduğu kadar bu çağda gözleriyle de düşünüyor. Müze dediğimiz olgu, klasik anlamda, geçmiş zamanların kabulleri anlamında doğrusu insanlara sempatik gelmez. Çünkü müze, aktüel zamanın işlevselliğinden düşmüş arkaik objeleri, metinleri, eserleri bünyesinde taşıyan bir kurumdur. Görsel teknoloji, görsel kültürün imkânları, bugün müzeleri sosyal hayatımızın içerisine çok daha aktif olarak dahil etme fırsatını bize vermektedir. İşte bu bağlamda Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nin bugünün görsel teknolojilerini de kullanarak çok farklı bir müze konsepti içerisinde teşekkül etmiş olması çok sevindiricidir.”

“Müze için Edirne’den daha doğru bir şehir olamazdı”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal da Fatih’in müzesinin Edirne’de açılmış olmasının çok kıymetli olduğunu belirterek, “Edirne’de doğmuş, Peygamber Efendimizin övgüsüne mazhar olmuş Fatih Sultan Mehmed, bizler için ne büyük gururdur ki İstanbul’un fethi planlarını Edirne’de yapmış ve İstanbul’u fethetmiştir. Herhalde bu müze için Edirne’den daha doğru bir şehir, bu mekândan daha anlamlı bir mekân uygun olamazdı.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılar müzeyi ziyaret etti.

Müzede birçok ilk gerçekleştirildi

Fatih Sultan Mehmed’in babası Sultan II. Murad tarafından 1437-1447 yılları arasında yaptırılan Saatli Medrese, müzeye dönüştürülürken, geleneksel sanatların çağdaş tasarımlarla yorumlandığı resimli bir kitap gibi tasarlandı. Çok katmanlı ve çok katılımlı olarak ele alınan müzede birçok ilk gerçekleştirildi. Fatih Sultan Mehmed’in hayatından kesitler; birebir ölçülerde silikon heykeller, özel tasarlanan altmış figürün yer aldığı dioramalar ve minyatürlerle canlandırıldı.

Dioramalarda Saatli Medrese’nin inşası, Edirne Yeni Saray’daki Kum Kasrı ve Bâbüssaâde, savaş kulesi, şahi topun dökümü gibi temalar işlendi. Sultan II. Murad, Hüma Sultan, Fatih Sultan Mehmed, Molla Gürani gibi dönemin tarihsel şahsiyetleri üç boyutlu modellenerek, döneme uygun kıyafetlerle giydirildi. İlk defa bu müze için yapılan bir dizi minyatür ile Hünernâme ve Silsilenâme’den alınan döneme dair bazı minyatürler çağdaş tekniklerle hareketlendirildi.

Heykeller birebir ölçülerde yapıldı

Medresenin kışlık dershanesinde, Taşköprülüzâde’nin Şakâyık-i Nu’mâniyye isimli eserinde yer alan Fatih’in huzurunda ilmi tartışmayı gösterir minyatür canlandırıldı. Minyatürde bulunan halı deseninden esinlenerek yeniden tasarlanan ipek halı İzmir Selçuk’ta özel olarak dokutuldu. Fatih Sultan Mehmed, Mahmud Paşa, Hocazâde Muslihiddin, Seyyid Ali ve Molla Zeyrek heykelleri birebir ölçülerde yapıldı, orijinal kumaş ve modellerden esinlenerek hazırlanan özel tasarımlarla giydirildi.

Hareketli ve hareketsiz resim ve metinlerle donatıldı

Saatli Medrese hücrelerinin her bir duvarı, ziyaretçisini günümüz teknolojisini kullanarak bir zaman yolculuğuna çıkarmakla birlikte, Fatih’in hayatını yansıtan bir kitabın sayfaları gibi tasarlanarak hareketli ve hareketsiz resim ve metinlerle donatıldı. Yapının duvarlarına bir ara yüzey katmaksızın ilk kez bir müze yapısında wall printer uygulamasıyla resim, infografik harita ve metinler yazdırıldı.

Fetih ordusunun 1/200 ölçekte maketi hazırlandı

Avluda, Edirne’den İstanbul’a doğru yola çıkan fetih ordusunun 1/200 ölçekte pirinçten imal edilen maketi, yazlık dershanede ise sarkıtılmış metal kürelerden tasarlanan Fatih enstalasyonu yer alıyor. Müzede çocuk ziyaretçiler için de Saatli Medrese maketi ve diğer tematik yapbozların bulunduğu bir aktivite odası bulunuyor.

15 Temmuz 2020 tarihinde Edirne Valiliği ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında “Fatih Sultan Mehmet Müzesi ve Bilimsel Kültürel Faaliyetler Gerçekleştirilmesi Hakkında İşbirliği Protokolü” imzalandı. Müze kurulum sürecini üniversitemiz adına Fatih Sultan Mehmet ve Dönemi Uygulama ve Araştırma Merkezi yürüttü.

Edirne Valisi Ekrem Canalp’in himayelerinde kurulan Fatih Sultan Mehmet Müzesi’nin senaryo, sergi ve içerik uygulamaları Dr. Öğr. Üyesi İlhami Danış, Doç. Dr. Mimar Hasan Fırat Diker ve Doç. Dr. Mustafa Göleç tarafından yapıldı. Proje koordinasyonu Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve Mimar Rüveyda Korkut tarafından yürütüldü. Müze danışma kurulunda Prof. Dr. M. Fatih Andı, Prof. Dr. İdris Bostan, Prof. Dr. Feridun Emecen, Prof. Dr. Zekeriya Kurşun, Prof. Dr. Abdülkadir Özcan ve Doç. Dr. Yunus Uğur yer aldı.

​​

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.