Mezun röportajlarımız için bu defa Mimarlık bölümü mezunlarımız Kerimcan Ayaz (İç Mimarlık ÇAP) ve Cihan Altuner’i birlikte kurdukları 13/21 Works’de ziyaret ettik.
İşe giriş süreçleri nasıldı?
Kerimcan Ayaz: Pandemide çalışmaya başladık. Serbest çalışıyorduk. İşler iyi gitmeye başladı. Mimarlık, İç Mimarlık ve Grafik Tasarım alanlarına hitap eden işler yaptık.
Cihan Altuner: Mobilya tasarımından kurumsal kimlik çalışmalarına kadar geniş bir yelpazede çalıştık. Sonrasında da 13/21 Works’ü kurduk.
13/21 ne anlama geliyor?
Kerimcan Ayaz: Üniversite döneminde ders çalıştığımız, proje hazırladığımız, sabahladığımız ve bunları yaparken de gülüp, eğlendiğimiz evin kapı numarası 13/21. Böyle bir anısı olsun istedik.
Hangi yetkinlikler, karakteristik özellikler etkili oldu? İş hayatında hangi nitelikler kullanılıyor?
Kerimcan Ayaz: Disiplin, azim ve inat. Bir işi bazen 20-30 kere yapmak gerekiyor, pes etmemek lazım.
Cihan Altuner: Beklentileri üst düzeyde tutmamak lazım. Biz işten kaçmadan, hangi iş gelirse onu yaptık. Yeri geldi günlerce saksı ölçtük mesela. Disiplin kadar saldırgan ve inatçı da olmak önemli.
İş hayatında sizi en çok ne zorluyor?
Kerimcan Ayaz: Teslim günleri çok zorlayıcı oluyor.
Cihan Altuner: Bir de sabaha kadar çalışıp, iki üç saat uykuyla tekrar işe başlamak.
Teorik eğitimde öğrendiklerini kullanabiliyor musun?
Kerimcan Ayaz: Tabii… Ağırlıklı render işleri oluyor mimarlık ofislerinde. Biz çok fazla program öğrendik. Mezun arkadaşlarımızdan bu programları bilip işsiz kalan yok diyebilirim.
Cihan Altuner: Bazen öyle işler geliyor ki İTÜ, Yıldız Teknik Üniversitesi gibi okullardan mezun arkadaşlar çekingen kalıyor, biz yaptığımız işlerle ön plana çıkıyoruz.
Üniversite başlarken hayal ettiğin ve şu an ki durumun arasındaki fark nedir? Bölümü okuyan öğrencilere önerilerin nelerdir?
Kerimcan Ayaz: Yarışmalar düzenlesinler ve yarışmalara katılsınlar. Ekstra işlerle uğraşsınlar. Öğrencilik bitsin de işimize bakalım demesinler. Kulüplere üye olsunlar, öğrencilikten keyif almaya baksınlar.
Cihan Altuner: Dersleri müzikle, sanatla beslemeleri lazım. Özellikle tasarım işlerinde sanat tarafının beslenmesi çok önemli.