6 Şubat 2023’te ülke olarak, yüreklerimizi derinden sarsan bir felaket yaşadık. Kahramanmaraş merkezli depremler, 11 ilimizde büyük yıkımlara ve telafisi mümkün olmayan kayıplara yol açtı. Aradan iki yıl geçmesine rağmen, bu zorlu süreçte yüreğimizde hissettiğimiz hüzün ve acı ilk günkü gibi taze duruyor. Öğrencilerimiz Selinnur Ölçer, Beyde Omar, Yusuf Can Bayancuk ve kaybettiğimiz tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve yaralılarımıza bir kez daha acil şifalar diliyoruz. Geride yüreği yarım kalan tüm vatandaşlarımıza yeniden baş sağlığı diliyoruz...
Bu süreç, milletimizin dayanışma ruhunu ve yardımlaşma gücünü bir kez daha gösterdi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak, ülkemizin deprem riski taşıyan bir coğrafyada bulunduğu gerçeğini göz önünde bulundurarak doğal afetlere hazırlıklı olmayı ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmeyi ön planda tutuyoruz. Depremin ardından güçlü akademik kadromuz ve bilgi birikimimizle bölgenin ihtiyaçlarını tespit ettik ve çalışmalar yürüttük. Çalışmalarımızı halen sürdürüyoruz. Eğitimin farkındalık olduğunun altını çiziyor ve ‘Birliktelik’ anlayışıyla kurum, kuruluşlarla iş birliği halinde doğal afetlere karşı tedbirli olmanın önemini bir kez daha yineliyoruz. Tek dileğimiz, milletimizin bir daha böyle bir felaket yaşamamasıdır.
Peki O Süreçte Neler Yaptık?
Gönüllü Ekipler Kuruldu
İdari personellerimizden oluşan gönüllü ekip, Hatay’da arama kurtarma çalışmalarına katılarak enkaz altında kalan vatandaşlarımızın bir an önce kurtarılması için seferber oldu. Ekibimiz, AFAD ile koordineli olarak bölgede gece gündüz çalıştı ve ayrıca bölgedeki öğrencilerimizle iletişime geçerek onları bu süreçte yalnız bırakmadı. Gönüllü ekibimiz, depremzedelerin özellikle gıda ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için de gayret gösterdi. Sıcak çorba pişirip dağıtan ekibimiz bir yandan da insanların ihtiyaçlarını tespit ederek çevre illerden temin etmeye çalıştı. Bölgeye gelen ihtiyaç malzemelerin dağıtımında da görev alan ekibimiz, tırlardan malzemeleri indirdi ve tek tek dağıtılmasına yardım etti. Ayrıca gönüllü ekip, ulaşılması zor köylere araçlarıyla giderek genel yardım malzemelerinin ulaştırılmasını sağladı. Bölgeyi yakından tanıyan ekip, yeni gelen ekiplere ve gönüllülere de rehberlik ederek sürecin daha hızlı ilerlemesine yardımcı oldu. Belirli aralıklarla bölgeye, 3 ekip gitti.
Nakdî ve Aynî Yardım Kampanyası
Bu acı olay karşısında millet olarak kenetlenmek ve yaralarımızı bir nebze olsun sarabilmek için ilk günden itiaberen aynî ve nakdî yardım kampanyası başlattık. Temel gıda ürünleri, soba, battaniye, mat, çadır, kışlık kıyafet, bebek bezi, kadın hijyen seti, yağmurluk, powerbank başta olmak üzere ihtiyaç duyulabilecek malzemeleri temin ederek bölgeye ulaştırdık. Tüm yerleşkelerimizde kampanyalarımızı yürüttük.
Eser Bağış Kampanyası
Akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve mezunlarımız; depremzedelere destek olmak için eser bağış kampanyası başlattı. 200'e yakın eser toplandı. Eserlerin satışından elde edilecek gelir, yetkili kurumlar aracılığıyla vatandaşlarımıza ulaştırıldı.
“İyiliğin Parçası Ol” Kampanyası
Öğrenci kulüplerimiz, “İyiliğin Parçası Ol” diyerek yerleşkelerimizde etkinlikler düzenledi. Hazırladıkları yiyeceklerden ve el emeği ürünlerinden elde ettikleri gelirleri depremzedelere ulaştırdılar.