Üniversitemiz Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, Gönüllü Gençlik Kulübü, Söz Eylem Kulübü ve Üsküdar Belediyesi'nin destekleriyle gerçekleştirdikleri "Bir yanım Yahya Efendi / Diğer yanım Hüdai Hazretleri / Sırtımı yasladım Yeditepe’ye / Önümde Boğaziçi / İskele Alabanda!” sözünden ilham alarak "Boğaziçi Kültür Gezisi" etkinliğini düzenledi. Etkinliğe bölüm hocaları, öğrenciler ve mezunlar katıldı.
Üsküdar Belediyesi Valide Sultan Gemisi'nde gerçekleşen gezi, katılımcılara İstanbul Boğazı'nın eşsiz güzelliklerini keşfetme fırsatı sundu. Çay ve simit eşliğinde tarihi ve kültürel bir atmosferde geçen etkinlikte katılımcılar unutulmayacak bir gün geçirdiler.
Etkinliğin sunuculuğunu üstlenen kulüp ve bölüm öğrencisi Meryem Kaya, programın açılışında Filistin ve Gazze’de yaşanan soykırıma dikkat çekip Gazze'deki kardeşlere selam ve dualarını iletti. Ardından bölüm öğrencisi Rabia Taşkın, Sezai Karakoç’un "Alınyazısı Saati" şiirini Filistin ve Gazze için okuyarak programı başlattı.
Etkinlikte bir selamlama konuşması yapan Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nihat Öztoprak, zorlu hava koşullarına rağmen etkinliğe katılanları İstanbul ve Edebiyat sevdalısı olarak nitelendirerek, "Bu Şehr-i Stanbul ki Bî-misl ü Bahâdır” dedi ve İstanbul'un eşsiz güzelliklerini rehberleri Halil Çavdar eşliğinde gezeceklerini belirtti.
Gezi, Halil Çavdar'ın rehberliği ve anlatımıyla devam etti. Çavdar, İstanbul Boğazı'ndaki tarihi ve kültürel yapıları anlatarak öğrencilere bu eserlerle ilgili sorular sordu.
Öğrencilerin hazırladığı ikinci bölümde, Ebrar Yılmaz, Necip Fazıl Kısakürek’in “Canım İstanbul”, Abdulkadir Cantürk Hasan Akay’ın “Ayasofya’nın Zor Sınavı!”, Hilal Aydemir Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun “İstanbul Destanı”, Azra Kılıçarslan Melih Cevdet Anday’ın “Olsun da Gör” şiirlerini seslendirdi.
Programın devamında yapılan çekilişte, 3 öğrenciye Mustafa Kutlu’nun "Boğaziçi Gezi Yazıları" ve Haluk Dursun’un "İstanbul’da Yaşama Sanatı" kitapları hediye edildi. Sınıflarında akademik başarı elde eden öğrencilere de hocalarının eserlerinden seçkilerle ödüller verildi.
Enstitü Müdürü Prof. Dr. Hanifi Vural, Halil Çavdar Bey’e katkıları ve anlatımı için günün anısına bir hediye takdim etti. Programın sonunda bölüm hocalarından Prof. Dr. Kemal Yavuz öğrencilere Zeki Ömer Defne’den “Nerden Teşrif” şiirini, Ali Ural ise kendi yazdığı şiiri seslendirerek etkinliği noktaladı.
Sunucu Meryem Kaya, etkinliğe katılanlara ve düzenlenmesine katkı sağlayanlara teşekkür ederek bir fotoğraf çekimiyle etkinliği sonlandırdı.