1 Aralık 2017
Üniversitemiz bünyesinde çalışmalarını sürdüren, kültür varlıklarının korunması konusunda dikkat çekici çalışmalarıyla tanınan Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma, Uygulama ve Araştırma Merkezi KURAM, bir süredir devam ettiği KURAM Seminerleri kapsamında Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem’i ağırladı.
“Vakıf Hizmetlerinin Dünü, Bugünü, Yarını: Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen koruma çalışmaları ve kültür varlıklarını koruma sürecinde vakıfların rolü” başlıklı seminerde konuşan Dr. Adnan Ertem, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (VGM) gerçekleştirdiği restorasyonlarda kendini yenileyen, geliştiren, eğiten, sürekliliği olan bir koruma anlayışı ile ilerlediğinin altını çizdi.
Mütevelli Heyeti Başkanımız İsmail Gerçek ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman başta olmak üzere, Mütevelli Heyet Üyelerimiz, Vakıflar Genel Müdürlüğü yetkilileri, akademik ve idari kadro ile öğrencilerimizin ilgi gösterdiği seminere, alanda çalışan birçok isim de katıldı.
“Osmanlı’da hayrat varsa geliri de vardır”
Geçmişteki vakıflar ile günümüzdeki vakıfların karşılaştırmasını yapan Dr. Adnan Ertem, günümüz vakıflarının genelde sermaye üzerine kurulduğunu ve bağış sistemi üzerinden faaliyetlerini sürdürdüğünü, Osmanlı zamanında kurulan vakıfların ise gayrimenkul üzerinden amaçlarını gerçekleştirmek üzere gelir elde ettiğini ifade etti. Eminönü’ndeki Yeni Camii üzerinden konuya örnek veren Dr. Ertem, “Yeni Camii bir hayrattır, Mısır Çarşısı ise Yeni Camii’nin akarıdır. Mısır Çarşısı’ndan elde edilen kira gibi gayrimenkul gelirleri, caminin onarımlarında, restorasyonlarında, personel giderlerinde vs. kullanılmıştır. Osmanlı’da hayratı yaşatacak bir gelir mutlaka düşünülmüştür.” diye konuştu.
Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) tarafından yürütülen koruma çalışmalarına dair de önemli bilgiler aktaran Dr. Ertem, İstanbul genelinde 50’den fazla yapıda restorasyonun devam ettiğini belirterek, “Restorasyon zahmetli, uzun bir süreç. Aceleye getirilmeden her aşamada bilimsel yaklaşımla tamamlanmalı.” dedi.
400 bin fotoğraf kayıt altında
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kültürel hafıza niteliğinde olan tarihi belgelerin geleceğe aktarımında da rol üstlendiğine dikkat çeken Dr. Ertem, bu minvalde 27 km uzunluğunda teknik çizim, 50 bin metin içerikli belge, 400 bin fotoğraf ve kültür varlıklarının geçmiş onarımına ait 100 bin belgenin dijital ortamda kayıt altına alındığını vurguladı.
Balkanlar’da örnek çalışmalar
Ülkemizdeki koruma ve restorasyon çalışmalarının yanında dünyanın farklı coğrafyalarında yer alan Osmanlı mirasına da sahip çıkıldığını belirten Ertem, Makedonya Haydar Kadı Camii restorasyonu kapsamında yapılan çalışmaların videosunun Makedon üniversitelerinde eğitim amaçlı kullanıldığının altını çizdi.
Sosyal medyanın, tarihi eserlere yapılan niteliksiz eklentiler ve yanlış müdahaleler konusunda müthiş bir kaynak olduğu değerlendirmesini yapan Dr. Ertem, “Sosyal medya kültürel mirası korumanın önemli bir aracı haline geldi. Yanlış uygulamaların ve ihmalkârlıkların toplum tarafından tespiti ve bildirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Seminer sonunda Dr. Adnan Ertem’e, Mütevelli Heyet Başkanımız ve Rektörümüz tarafından, KURAM’ın geliştirdiği 3 boyutlu ileri fotogrametrik belgeleme yöntemi kullanılarak tasarlanmış, bire bir detaylı, Edirne Selimiye Camii’nin 3 boyutlu yazıcı ile üretilmiş modeli takdim edildi.
KURAM’a Ziyaret
Seminer sonrasında Dr. Adnan Ertem, Mütevelli Heyeti Başkanı İsmail Gerçek, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman ve Üniversitemiz temsilcilerinden oluşan heyet, KURAM’ı ziyaret etti. Merkez Müdürü Dr. Ömer Dabanlı, KURAM laboratuvarlarında yürütülen çalışmalar ve merkezin teknik kapasitesi hakkında bilgi verdi. Ziyarette ayrıca Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon uygulamaları kapsamında KURAM tarafından yürütülen bilimsel çalışmalar ve birlikte yürütülecek projeler konuşuldu.