Geleneksel bir çizgi oluşturan Türkoloji Konuşmaları’nın 37. toplantısı 21 Kasım Pazartesi günü Prof. Dr. Selçuk Çıkla’nın katılımlarıyla Prof. Dr. Hasan Akay moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Prof. Dr. Çıkla; Edebiyat, Ahlak ve Yöntem başlığıyla sunduğu konuşmasında, edebiyatın ahlakla, edebiyatın yöntemle ve ahlakın yöntemle ilişkisi üzerinde ayrı ayrı durarak yöntemin doğru kıstaslar çerçevesinde tespit edilmesinin işin özünü oluşturduğunun altını çizdi.
Edebiyatı, insanın insanı anlama çabasının bir yansıması olarak tarif eden Çıkla, edebiyatın ahlakı oluşturan temel yapı taşlarından biri olduğunu ortaya koydu. Şiir, masal, fıkra, destan gibi pek çok edebi türü kelimelerin ve onlara yüklediğimiz anlamların inşa ettiğini belirten Çıkla, edebi metinlerdeki kelimelerden bir hayat inşa etmenin mümkün olup olmayacağını sorguladı. Prof. Dr. Hasan Akay’dan ilhamla her kelime ve metnin bir çağrı taşıdığını ifade eden Çıkla, her kelimenin ve dolayısıyla bu kelimelerden müteşekkil olan edebi eserlerin insan hayatında izler bıraktığına dikkat çekti.
Edebi eserdeki yöntemin ahlaki ilkeler gözetilerek tespit edilmesi üzerinde duran Çıkla; intihal, özensizlik, eklemecilik, taklitçilik, tekrarcılık, öznellik, çok, uzun ve çabuk yazma, görmeden ve okumadan karar verme, çelişkili ve tutarsız yargılarda bulunma, yan disiplinlerden faydalanmama, ihtisas ve ihtimam noksanlığı, analizci ve sentezci yorumlama kabiliyeti olmayışı, diyalektik düşünme ve araştırma yeteneği eksikliği, soru sormaktan korkma, delillerden faydalanmama, şüpheci ve eleştirel bakışa sahip olmama, azim, irade, sabır, tecessüs sahibi olmama gibi özelliklerin bir edebi ya da akademik çalışma ortaya koyarken kaçınılması gereken davranış biçimleri olduğunun altını çizdi.
Program, katılımcıların soru ve teşekkürleriyle sona erdi. Zoom ve YouTube platformları üzerinden canlı yayınlanan programın kaydına FSMVÜ YouTube kanalından erişebilirsiniz.
Erişim için : https://youtu.be/bgg9_waI-UA