Farklı kategorilerde “Engelsiz Üniversite” ödülü bulunan ve özel gereksinimli öğrencilerimiz için birçok çalışma yürüten üniversitemiz, Engelsiz Fikirler Çalıştayı ile konuyu hem gündemde tutmaya ve bu alandaki farkındalığı artırmaya hem de somut projeler üretilmesine zemin hazırlamaya devam ediyor.
Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelsiz FSMVÜ Birimi tarafından iç paydaşlarla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Engelsiz Fikirler Çalıştayı’nda “Erişilebilir FSM” bağlığı altında Mekânda Erişilebilirlik, Eğitimde Erişilebilirlik, Sosyal Kültürel ve Sportif Faaliyetlerde Erişilebilirlik konuları ele alındı.
Çalıştayın açılışında konuşan Rektörümüz Sayın Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Misyonunda milli, manevi, ahlaki değerlere uygun bir eğitim vermek ilkesini birinci ilke olarak göstermiş bir üniversite olarak özel gereksinimlilik konusu hiçbir şekilde ihmal edilemezdi.” diyerek, medeniyetimizde engellilerin hiçbir zaman toplumun dışına atılmamış, horlanmamış olduğunun altını çizdi. Ayrıca Türkiye`de ilk olan Engelliler İçin Gölge Öğreticilik Programı ile özel gereksinimli yetişkin bireylerin uzun süreli gelişim ve meslek edindirme programı FSMVÜ Öz`e Yolculuk gibi akademik çalışmalara vurgu yapan Prof. Dr. M. Fatih Andı, bunlara Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü ile psikoloji, PDR, çocuk gelişimi, okul öncesi öğretmenliği bölümlerini de dahil ettiğimizde üniversitemizin bu alandaki hassasiyetinin sözde kalmadığını ifade etti. Rektörümüzün Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na ve ilgili birimlere teşekkür ederek bitirdiği konuşmasının ardından çalıştay programına geçildi.
Eğitimde, Mekânda, Sosyal Kültürel ve Sportif Faaliyetlerde Erişilebilirlik
FSMVÜ Özel Eğitim Öğretmenliği bölüm başkanı Prof. Dr. Adeviye Tuğba Tuncer, FSMVÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Burcu Balaban Ökten ve üniversitemizin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Kudret Doğan’ın sunum ve bilgilendirmelerde bulundukları çalıştayın ikinci bölümünde ise farklı erişilebilirlik başlıklarında çözüm önerileri geliştirmek ve erişilebilirliği artırmak için yapılması gerekenlerin tespitine yönelik atölye çalışmaları gerçekleştirildi.
Program sonunda ise Öğr. Gör. Sümeyra Özdemir tarafından okunan sonuç bildirisinde; özel gereksinimli bireylerin mekânda, eğitimde, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde erişilebilirliği sağlamak adına yapılması gereken düzenlemeler ve çözüm önerileri aktarılarak, herkes için her ortamda erişilebilir ve adaletli bir yaşam oluşturmak adına bu çalıştaydan çıkan çözüm önerilerinin FSMVÜ Erişilebilirlik Kılavuzu`na da katkısı olacağı ifade edildi.