Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının desteğiyle İslam Dünyası İletişim Kulübü tarafından hazırlanan programda Doç. Dr. Serdar Demirel, medeniyetler çatışmasının zihinsel altyapısının nasıl oluşturulduğunu, Batı ile İslam ilişkisinin kırılma noktalarını ve Müslümanların İslamofobi’ye karşı alacağı önlemleri anlattı.
Medeniyetler çatışması adı altında dünyanın önde gelen üniversiteleri tarafından konferanslar tertip edildiğini ifade eden Demirel; sinema, roman, fikir kitapları, televizyon tartışmaları üzerinden de zihinsel altyapının hazırladığını söyledi. 11 Eylül 2001 olayının Batı ve İslam ilişkilerinde kırılma noktası olduğunu belirten Doç. Dr. Demirel, Batı’nın çatışma projesinin karşısına İslam ülkelerinden bazılarının beraber yaşama projesini koyduklarını belirtti. İspanya ile Türkiye’nin eş başkanlığını yaptığı medeniyetler ittifakının çatışmaya bir alternatif olduğunu söyleyen Demirel, “Medeniyetler ittifakı projelerinin ne kadar başarıya ulaştığını takdirinize bırakıyorum.” dedi.
İslamofobinin köpürtülerek IŞİD’e kadar geldiğini ve IŞİD’in saldırılarının Batı’nın ekmeğine yağ sürdüğünü dile getiren Demirel, “Sokaktaki insanların zihin dünyasında Müslümanlara karşı sürekli bir korku üretiliyor. Bu korku siyasi projelerin bir parçasına dönüştü.” dedi. İslamofobi’ye karşı yapılacaklarda ilk görev, İslam İşbirliği Teşkilatı’na düşüyor diyen Demirel, Müslüman ülkelerin, üniversite ve medyalarının da sorumlu olduğunu ifade etti.