150'ye yakın araştırmacı, akademisyen ve uzman tarihçinin katkısıyla, 7 bölge ve 81 ilimizin Millî Mücadele ruhu kitaplaştırıldı. Üniversitemiz ve TÜBA iş birliğiyle hazırlanan "Millî Mücadele'nin Yerel Tarihi 1918-1923” adlı 13 ciltten oluşan eserin tanıtım toplantısı Rabi Medrese'de gerçekleştirildi.
Edirne'den Kars'a, Kastamonu'dan Diyarbakır'a... Anadolu’nun her köşesinden evlatlarını cepheye gönderenlerin, geride kalıp mücadeleye katkı sunan yerel kahramanların ve halkın milli mücadele tarihleri gün yüzüne çıktı. Öğretim üyelerimiz Doç. Dr. İlhami Danış, Doç. Dr. Mustafa Göleç ve Doç. Dr. Zeynep Kevser Şerefoğlu editörlüğünde 150'ye yakın araştırmacı, akademisyen ve uzman tarihçinin katkısıyla, 7 bölge ve 81 ilimizin Millî Mücadele ruhu 3 yıllık bir proje neticesinde 13 ciltte toplandı. TÜBA iş birliğimiz sonucunda hazırlanan "Millî Mücadele'nin Yerel Tarihi 1918-1923” adlı 13 ciltten oluşan eserin tanıtım toplantısı Rabi Medrese'de gerçekleştirildi.
100. yıla armağan edilen en başarılı ve sistemik eser
Lansmanın açılış konuşmasını yapan TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, "Objektif bilimsel kaynaklara bağlı kalarak yakın tarih çalışması yapmak oldukça zor, bir de zamanla yarışılıyorsa çok özenli, titiz ve dikkatli olmak gerekir. TÜBA olarak 100. yıl çalışmalarına yönelik bir dizi faaliyeti programımıza aldık; bunlardan biri olan Milli Mücadele’nin Yerel Tarihleri Projesi Akademi’ye önerildiğinde TÜBA Konseyi tarafından desteklendi. Ve nihayetinde proje için emek veren bilim insanlarımızın Cumhuriyetin 100. yılındaki en başarılı ve sistemik eseri ortaya çıkardıklarını düşünüyorum. Alanın uzmanları elbette bunu değerlendireceklerdir. Literatüre katkı olarak sunulan eserlerin kıymeti zamanla anlaşılır. Elbette eleştiriler olacaktı, doğaldır. Yapıcı ve sağlıklı eleştirilere her zaman açık olduğumuzu belirtmek isterim." dedi.
Yaşanan ama yazılmayan tarihe ışık
Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, Millî Mücadele’nin milletimizin hafızasının temel direği olduğunu belirterek, “Milli Mücadele insanlık tarihinde ender görülen bir uyanış, direniş ve milli bir kıyamdır” şeklinde konuştu. Eserin öneminden bahsederek sözlerine devam eden Rektörümüz, “Bu eser bizler için milletimize ve ecdadımıza borcumuzun ifası çabasıdır. Literatürde ağırlıklı olarak Millî Mücadele’nin siyasi, askeri ve diplomatik boyutları çalışılmıştı. 13 ciltlik bu eser Millî Mücadele’nin yerelde, Türkiye’nin seksen bir vilayetinde nasıl yaşandığını ilk kez bu kadar detaylı ve kapsamlı olarak ortaya koyması açısından oldukça kıymetlidir.” ifadelerini kullandı.
Dizilere ve edebi eserlere ilham olacak
Eserin editörlerinden öğretim üyemiz Doç. Dr. Mustafa Göleç, “Biz Millî Mücadeleyi geçmiş olarak görmüyoruz. Onu geçmemiş, etkileri sürüp devam eden tarihimiz olarak anımsıyoruz" dedi. Eserin Millî Mücadele ile ilgili en kapsamlı başvuru eseri olduğu dile getiren Göleç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışmanın Millî Mücadele ile ilgili akademik bilgilerin popülerleşmesine, kamuoyunda tartışılmasına, kimi meseleler üzerinde konsensüsler tesisine katkı vereceğine inanıyoruz. 13 ciltlik veriden kimi bilgilerin okul ve ders kitaplarına girmesini, bazı vaka ve şahsiyetlerin edebi eserlere, dizi, film ve dijital oyunlara ilham olmasını temenni ediyorum.”
Üniversitemiz Türkiye Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Toplum Araştırmaları ve Uygulama Merkezimize, Proje Bilim Kurulu'na 3 yıl süren özverili çalışmaları sonucunda "Millî Mücadele'nin Yerel Tarihi 1918-1923" başlıklı eşsiz eseri ülkemize ve bilim dünyasına kazandırdıkları için teşekkür ederiz.