963 Öğrencimizi “Yarına” Uğurladık

12 Haziran 2018

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2017-2018 eğitim öğretim dönemini başarıyla tamamlayan 963 öğrencimizi 5. Dönem Mezuniyet Töreni’nde “yarına” uğurladık.

Lisans ve ön lisans bölümlerinden mezun 963 öğrencimiz Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen görkemli bir törenle diplomalarını aldı. Lisans ve ön lisans eğitiminin verildiği 21 bölümün mezunları üniversite yaşamının en heyecanlı en coşkulu gününe aileleriyle birlikte katıldı.

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Vakıflar Genel Müdürlüğü yöneticileri, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi mensupları, İstanbul il protokolü ve misafir üniversitelerin rektörlerinin katıldığı 2018 Mezuniyet Töreni, İstiklâl Marşı ile başlayarak açılış konuşmalarıyla devam etti. Diploma töreninin ardından ise kepler güzel yarınlar için havaya fırlatıldı.

“Burada keyifli ve doyumsuz 4 yıl geçirdim”

Geçen iki yılda olduğu gibi bu yılın üniversite birincisi yine Psikoloji Bölümündendi. 2018 Üniversite birincisi Psikoloji Bölümü mezunu Fatma Tülay Karaca, törende yaptığı konuşmada duygularını ve mesleğiyle ilgili planlarını dile getirdi. Eğitim hayatının başlangıcından itibaren eğitimiyle ilgili her şeyi en iyi şekilde yapmayı kendisine düstur edindiğini söyleyen Karaca, “Henüz ortaokul sıralarında kendimi keşfederken fark ettiğim şey; insanları gözlemlemenin ve anlamlandırmanın bende ortaya çıkardığı merak ve keyif oldu. Bu farkındalık, sosyal bilimlerde ilerleme isteğimi oluşturdu ve kendimi Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikoloji Bölümünde okurken buldum. Benim için Psikoloji, akademik alanda başarılı olmaktan öte hayran olduğum bir bölümdü. Bu 4 yıllık macera benim için hem keyifli hem de doyumsuzdu.” diye konuştu.

“Öğrencilerimizi hayata katmanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz”

Her mezuniyet töreninde kendisini huzurlu, heyecanlı ve umutlu hissettiğini söyleyerek sözlerine başlayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, 128 öğrenci mezun ederek başladıkları yolculukta bugün binlere yaklaşan bir mevcudu mezun etmenin gururunu yaşadıklarını ifade etti. Duman, “Bu yıl beşincisini yaptığımız mezuniyet törenimizde yaklaşık bin öğrencimizi hayata katmanın sevincini ve gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Geçmiş dönemdeki mezunlarımızın da takibini yapıyoruz, önemli görevlerde yer aldıklarını, girdikleri sınavlarda başarı gösterdiklerini biliyoruz. Bu başarılarının artarak devam edeceğini ümit ediyorum.” dedi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin girdi odaklı değil çıktı odaklı bir üniversite olduğunu vurgulayarak, öğrencilerin üniversiteye giriş puanlarından çok, mezun olduklarında hayatta alacakları rol ve başarılarla ilgilendiklerini belirten Duman şunları kaydetti:

“2010 yılında kuruluşumuzdan itibaren vakıf bilinci ve eğitim-öğretim sorumluluğu içinde görevimizi yerine getirmek için 700’ü aşkın akademik ve idari personelimiz ile çalışmaya gayret ediyoruz. Tüm çalışanlarımızın gayretleri sonucu kontenjan doluluk oranıyla verdiğimiz eğitim ve yaptığımız bilimsel çalışmalar ve kültürel etkinliklerimizle, güçlü akademisyen kadromuzla, yayınlarımızla ülkemizde 205 yükseköğretim kurumu arasında mütevazı ama saygın bir yer edindiğimizi gururla ifade etmek istiyorum. Öğrencilerimizin yüzde 75’inin bizi her yıl ilk 5 sırada tercih ederek geliyor olmaları bunun göstergelerinden birisidir.”

“Gurur duyacağınız bir kimlikle mezun oluyorsunuz”

Mezunlara mesleki hayatlarındaki sorumluluklarını hatırlatarak konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Musa Duman, mezunların Fatih Sultan Mehmed Han’ın ismini taşıyan bir üniversiteden mezun olma sorumluluğunu da yüklendiklerini işaret ederek, “Sizler bizim nazarımızda sıradan bir üniversite mezunu değilsiniz, mesleki sorumluluklarınızın yanında Fatih Sultan Mehmed Han’ın adını taşıyan bir üniversitenin mezunu olma sorumluluğunuz da var. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi mezunu olma etiketini her zaman gurur duyacağınız bir kimlik olarak taşımanızı diliyorum. Eminim bu kimlik, mesleki sorumluluğunuzu artıracağı gibi milli bilincinizi de koruyacak büyülü güce de sahiptir.” ifadelerini kullandı.

“Akademisyen başına düşen öğrenci sayımız 22”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek, Üniversitenin 8 yılda büyük yol alarak hedeflerine doğru sağlam adımlarla ilerlediklerini kaydederek, “Türkiye’de akademisyen başına düşen öğrenci sayısı 47 iken, Üniversitemizde bu sayıyı 22’ye indirerek Türkiye’deki üniversite ortalamasının üzerine çıktık. Amacımız öğrencilerimize daha iyi bir eğitim vermek, bunun için gayretimiz devam ediyor.” dedi.

Eğitimli, bilgili ve donanımlı insanın geleceği şekillendireceği vurgusuyla geçmişin donanımlı insanlarını hatırlatan Gerçek, “Bundan 600 yıl önce eğitimin öneminin farkında olan 5 değerli insan; Fatih Sultan Mehmed Han, Mimar Sinan, Nurbanu Valide Sultan, Hatice Turhan Sultan ve Hacı Abdülaziz Ağa varlıklarını eğitime tahsis ederek bugün mezuniyet törenini kutladığımız Üniversitemizin kurulmasına vesile olmuşlardır. Her biri ayrı bir değere sahiptir, hayırla yâd ediyoruz.” diye konuştu.

“Hayallerinizden asla vazgeçmeyin”

Üniversitelerin ülkelerin genç nüfusunun yetişmesi için kurulan kurumlar olmasının yanında bilgi toplumunun oluşması için de lokomotif görevi gördüklerini kaydeden Gerçek, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde tüm öğrencilerin hem yüksek düzeyde bilimsel donanımla hem de insanlığın evrensel ortak kültür ve değerleri ile milli kültür ve değerlerimizi benimsemiş bireyler olarak yetişmeleri yolunda desteklediklerini ifade etti.

Son olarak çiçeği burnunda mezunlara seslenen Gerçek, mezunlara her zaman Üniversitenin kapılarının açık olduğunu, hayata atılmanın ilk şartı olarak ise hayallerinden asla vazgeçmemeleri gerektiğini söyledi.

“Restorasyon alanında mezunlarınızdan istifade etmek istiyoruz”

Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, mezun öğrencilerin sevincine ortak olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi. Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak eğitim faaliyetlerine katkı vermek için çaba gösterdiklerini belirten Ertem, “Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Vakıflar Genel Müdürlüğünün faaliyet gösterdiği alanlarda eğitim veriyor. Bu nedenle mezunlarından istifade etmeyi istiyoruz. Özellikle restorasyonda mühendislik, mimarlık öğrencilerinin uygulamanın içinde olmasına yönelik bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki dönemde biz istiyoruz ki; mimarlık, mühendislik, teknikerlik gibi alanlarda eğitim almış mezunlarımız Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde çalışma imkânı bulabilsin.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından Vakıflar Genel Müdürü Ertem, Mütevelli Heyet Başkanı Gerçek ve Rektör Duman tarafından 2018 Üniversite birincisi Fatma Tülay Karaca’ya diploması ve ödülü takdim edildi, ardından birincimiz isminin yazılı olduğu levhayı şeref kütüğüne çakarak, üniversitenin ortak hafızasındaki yerini aldı.

Tüm bölümlerin ayrı ayrı sahneye çıktığı diploma töreninde 963 öğrenci diplomalarını hocalarının elinden aldı, bölüm birincilerine de hediyeleri verildi.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 5. Dönem Mezuniyet Töreni, mezuniyetlerin en coşkulu anı olan kep fırlatma ile sona erdi.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.