11 Ekim 2018
Üniversitemizin 2018-2019 Akademik Genel Kurul Toplantısına katılan Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, yükseköğretimde kalite çalışmalarına dair kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi.
Yükseköğretim Değerlendirme, Akreditasyon ve Kalite Sonuçları başlığında konuşan Prof. Dr. Muzaffer Elmas, 2015’te YÖK’e bağlı kurulan, ardından bağımsız bir kurum olarak yoluna devam eden Kalite Kurulunun yapısını, işleyişini ve amaçlarını anlattı. Üniversitelerin eğitim-öğretim araştırma ve yönetim biçimlerine dair raporlamalardan, mezunların yeterlik ve yetkinlik çıktılarının araştırılmasına kadar farklı başlıklarda Kurul tarafından değerlendirmelerin yapıldığını kaydeden Prof. Dr. Elmas, kalite sürecinin temel unsurunun çağın gerekliğine göre yeterli ve yetkin mezunlar yetiştirilmesine katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.
Bölüm sınırı olmaksızın değişime ayak uyduran, dijital yetkinlikle donanmış ve karmaşık problemleri çözme yeteneği olan, aynı zamanda değerlerini de savunan öğrencilerin mezuniyet sonrası daha donanımlı ve kolayca dönüşebilen bireyler olacağını dile getiren Prof. Dr. Elmas, “Yükseköğretim dünyada da hızlı bir dönüşüm içinde. Radikal değişimler yaşanıyor. Çok yakın gelecekte meslekler değişecek. Bilim ve teknoloji ağırlıklı meslekler önde olacak. Sosyal bilimler ile fen bilimleri arasındaki açık kapanacak. Bu yüzden öğrenciye hangi bölümde olursa olsun %20 oranında beceri kazandıracak derslerin öğretilmesi gerekiyor. 5-6 üniversite bu konuda çalışıyor. Ülkemizde genç nüfus çok fazla bu yüzden radikal değişim şart.” diye konuştu.
“Yükseköğretimde özgün bir sistem geliştiriyoruz”
Öğrencileri yetkinlikle mezun ederken, öteki tarafta hocaların da çağa ayak uydurarak dönüşüm geçirmeleri gerektiğini belirten Elmas şöyle devam etti:
“Hocalarımız aktif öğrenme biçimleriyle bu dönüşümü sağlayabilirler. Ders dışı etkinliklerle öğrencideki kazanımı artırabilirler. Mezun yetkinliğini iyi ölçebildiğimiz zaman dersi nasıl ve hangi ortamda öğrendiğinin önemi azalacak. Ders saatlerle ve sınıfla sınırlı kalmayacak, uzaktan öğrenme, kendi kendine öğrenme gibi sistemler doğacak. Eğitimin biçimi değişecek. Okul dışı kazanımlar kredi olarak sayılacak. Artık duvarlar yıkıldı. Bu nedenle eğitim öğretimin kurumsal olarak planlanmasını, değerlendirilmesini, mezunun izlenmesini, kurumsal ve bölüm odaklı akreditasyonun sağlanmasını içeren özgün bir sistem geliştiriyoruz.”
Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın konuşmasının ardından Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek ve Rektör Prof. Dr. Musa Duman tarafından kendisine hediye takdiminde bulunuldu.
Sunumun ardından başlayan Akademik Genel Kurul Toplantısında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı İsmail Gerçek ülkemizdeki genç ve eğitimli nüfusa dair sayısal bilgiler vererek, üniversitelerin geleceği inşa edecek büyük bir potansiyeli barındırdıklarının altını çizdi.
Rektör Prof. Dr. Musa Duman ise kuruluşundan bugüne üniversitemizin sahip olduğu sayısal veriler, imkânlar, başarılar üzerinde durarak gelecekle ilgili değerlendirmelerde bulundu.