Yatay geçiş yoluyla kayıt olma hakkı kazanan adaylar, ödeme işlemini gerçekleştirdikten sonra kayıt için istenen belgeleri, Haliç Yerleşkesinde bulunan Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına teslim etmesi gerekmektedir.
Kayıt Tarihleri: 12.02.2024 - 13.02.2024
Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş kayıt hakkı kazanan adaylar için tıklayınız.
Öğrenci numaranızı öğrenmek için tıklayınız .
Eğitim ücretlerinizi öğrenmek için tıklayınız .
Kayıt İçin İstenen Evraklar
- Öğrenci belgesi (Islak imzalı veya E-Devlet üzerinden yeni tarihli alınabilir)
- ÖSYM yerleşme belgesi ve YKS Sonuç Belgesi (Yerleştirme puanları dahil)
- Transkript belgesi (Islak İmzalı veya E-Devlet üzerinden alınabilir)
- Ders içerikleri (öğrenim gördüğünüz üniversitenin web sayfasından temin edilebilir)
- Disiplin durum belgesi (Islak İmzalı - MYP ile kayıt hakkı kazanan aday öğrenciler için gerekli değildir)
- Vesikalık fotoğraf (1 adet)
- İngilizce hazırlık başarı belgesi (Islak İmzalı - Eğitim dili %100 Türkçe programlarda öğrenim görme hakkı kazanan adaylardan istenmez)
- Arapça hazırlık başarı belgesi (Islak imzalı- İslami İlimler Fakültesi ve Arapça Öğretmenliği programına kayıt hakkı kazanan öğrenciler için geçerlidir)
- Kayıtlı üniversitenizden, daha önce Ek madde 1 kapsamında yatay geçiş yapmadığınıza dair belge (Islak İmzalı- belgenin ibraz edilmemesi durumunda kayıt işlemi gerçekleşmeyecektir)
- Kayıtlı üniversitenizden, yatay geçiş yapmanıza engel bir durum olmadığına dair belge.
Kayıt hakkı kazanan adayların, önceki üniversitelerinde kayıt sildirme işlemi yaptırmamaları gerekmektedir.
Ücretlendirme ve Ödeme Seçenekleri
Üniversitemiz programlarına kurumlar arası ve kurum içi yatay geçiş yoluyla kayıt hakkı kazanan adayların ücretlendirme işlemleri 2023-2024 eğitim öğretim yılı program ücretleri üzerinden hesaplanmaktadır.
Peşin Ödemeler
Öğrenim ücretini peşin ödeyecek öğrenciler, belirlenen kayıt tarihlerinde
*Vakıf Katılım Bankası ve Albaraka Türk Katılım Bankasına (Şube Gişelerine) giderek öğrenci numaraları ile Kurumsal Tahsilat hesabına (KUTA) ödemelerini gerçekleştirebilir.
*Ziraat Bankası Mobil ve ATM kullanarak; Ödemeler > Eğitim, Sınav ve Üniversite Ödemeleri > Üniversite Harç ve Sınav Ödemeleri > Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi> Öğrenci Numarası girişinden sonra ödemenizi yapabilirsiniz.
*Öğrenim ücretinin tamamının nakit veya kredi kartı ile tek çekim olarak ödenmesi halinde %10 Peşin Ödeme İndirimi uygulanacaktır.
Önemli Açıklama
- Banka hesaplarımıza HAVALE ve EFT yoluyla ödeme işlemi yapılmamaktadır (Bu nedenle hesap numarası ve IBAN bilgisi talep edilmemelidir).
- Öğrenim ücretlerinde senetle veya elden taksit yapılmamaktadır.
Taksitli Ödemeler
a) Kredi Kartı ile Ödeme;
Kayıt hakkı kazanan adaylar, öğrenim ücretlerini https://eodeme.fsm.edu.tr adresine girerek anlaşmalı bankalara ait kredi kartlarıyla belirlenen kayıt tarihine kadar ödemelerini yapabilirler.
Anlaşmalı kartlarla (World, Bonus, Axess, Maximum, Paraf, QNB Finansbank) yapılan taksitli ödemelerde, vade farksız 5 taksit yapılmaktadır.
b) Öğrenim Kredisi ile Ödeme
Albaraka Türk Online Ots (5 Taksit)
Albaraka Türk Katılım Bankası ile taksitli ödemeden yararlanmak isteyen adayların ve ailelerin bankanın şubelerinde görevli bireysel müşteri ilişkileri yetkililerine, öğrenci numarası ile başvurup taksitli ödeme anlaşması yapmaları gerekmektedir.
Vakıf Katılım Online Ots (5 Taksit)
Vakıf Katılım Bankası taksitli ödemeden yararlanmak isteyen adayların ve ailelerin bankanın şubelerinde görevli bireysel müşteri ilişkileri yetkililerine, öğrenci numarası ile başvurup taksitli ödeme anlaşması yapmaları gerekmektedir.
Başvurunuz banka tarafından onaylandığı takdirde öğrencinin muhasebe kaydı online/otomatik olarak tamamlanacaktır.
Öğrenim Kredisi İçin Gerekli Belgeler
- Nüfus cüzdanı
- Gelir Belgesi:
- Ücretli (SGK’lı) ise; Son aya ait maaş bordrosu veya E-devlet üzerinden alınacak hizmet dökümü,
- Emekli ise; E-devlet üzerinden alınan emekli olduğunu gösterir belge,
- Vergi mükellefi ise, vergi levhası ve son döneme ait mali veriler,
NOT: 65 yaş ve üzeri vatandaşlara işlem yapılamadığından dolayı öğrenci kefillerinin 65 yaş altında olması ve gelir belgesi bulunması hususuna dikkat edilmelidir.
OTS Sürecinin İşleyiş Yöntemi
Banka tarafından açılan hesabın ödeme planında öğrenci adına görüntülenen yıllık öğrenim ücreti kadar kredi limiti tanımlanacaktır.
Öğrenci (Öğrenci Kefili) adına açılan Özel Kredili hesaba, yıllık öğrenim ücretinin taksit tutarını eksiksiz olarak en geç belirlenen son ödeme gününe kadar yatırmanız gerekmektedir.
Belirlenen son ödeme gününe kadar kefil adına açılan Özel Kredili hesabına ödeme yapılmadığı takdirde ya da yeterli bakiye olmadığı durumlarda banka, hesabınıza tanımlanan kredi limitini devreye alıp hesap sahibini kredilendirerek ödemeleri tamamlayacaktır. Söz konusu durum hesap sahibine, ödenmeyen taksit tutarı üzerinden gecikme cezası (kâr mahrumiyeti) uygulanmasına neden olacağı için taksitlerin geciktirilmemesi önem arz etmektedir.
Öğrenci (öğrenci kefil) adına açılan OTS hesabına yapılan aylık ödemelerin dekontunu tarafımıza ulaştırmanıza gerek yoktur.
Not: Ücretlere %10 KDV dâhildir.
Eğitim ödemelerinizi yukarıda belirtilen kanalları kullanarak Türkiye’nin her yerinden yapabilirsiniz.
Ödemeniz başarılı bir şekilde gerçekleşmiş ise; online ödeme ekranında borcunuzun ‘0’ sıfır olarak görülmesi gerekmektedir.
Yatay Geçiş Bursları
Merkezi yerleştirme puanıyla veya kurumlar arası/kurum içi yatay geçiş yoluyla kayıt hakkı kazanan adayların ilgili puan türünde sahip olduğu puanı, başvuru yaptığı programın ilgili yılında oluşan bursluluk diliminden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.
Önemli Not: Kazanılan burslar normal öğrenim süresince (diğer üniversitede okuduğu dönemler göz önünde bulundurularak) geçerlidir.
Normal Süre:
Öğrencilerin, kayıt dondurduğu ve bir yıl süreli hazırlık sınıfı süreleri hariç olmak üzere her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadıklarına bakılmaksızın derslerin verildiği dönemden başlamak üzere hazırlık eğitiminde 1 yıl (iki Dönem), ön lisans programlarında iki yıl (4 Dönem), lisans programlarında dört yıl (8 Dönem) dir.
İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı eğitimi almak isteyen öğrenciler, ÖSYM giriş bursu ve diğer burslardan yararlanamaz.
Not: Kayıt esnasında burslar ile ilgili bilgilendirme talep ediniz.
Öğrenime Başlanılacak Sınıfın Belirlenmesi
Yatay geçiş kaydı yapan öğrencinin, öğrenimine kaçıncı sınıftan başlayacağı, kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin muafiyet işlemi sonucunda kesinleşir. Fakülte/Meslek Yüksekokulu ilgili yönetim kurulları tarafından yapılan değerlendirme ile muaf olunan dersler belirlenmektedir.
Ön lisans ve lisans öğrencilerinin AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD notları ile başarılı ve muaf oldukları derslerin toplam AKTS’si;
a) Ön lisans programında;
1) 35 AKTS’nin altındaysa 1. Sınıf,
2) 35 AKTS ve üzerindeyse 2. Sınıf,
b) Lisans programında;
1) 50 AKTS’nin altındaysa 1. Sınıf,
2) 50 ile 99 AKTS arasındaysa 2. Sınıf,
3) 100 ile 159 AKTS arasındaysa 3. Sınıf,
4) 160 AKTS ve üzerindeyse 4. Sınıf, öğrencisi olarak tanımlanırlar.
Dil Yeterliliği Koşulu
İngilizce Hazırlık Programı ve Muafiyet Koşulları
Eğitim Dili %100 ve %30 İngilizce olan Lisans Programları:
Üniversitemizde eğitim dili %100 İngilizce olan programlar;
- Yazılım Mühendisliği Programı
- İngilizce Mütercim Tercümanlık Programı
- İşletme Programı
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Programı
Üniversitemizde eğitim dili %30 İngilizce olan programlar;
- Mimarlık Programı
- İç Mimarlık Programı
- İnşaat Mühendisliği Programı
- Biyomedikal Mühendisliği Programı
- Bilgisayar Mühendisliği Programı
- Elektrik-Elektronik Mühendisliği Programı
- Psikoloji Programı
Başarı Durumu ve Muafiyet Koşulları
Eğitim dili %30 olan programlarda öğrenim görecek olan öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf olabilmesi için Düzey Belirleme Sınavı ile Yeterlik Sınavından (FSMEPT) 65 alması gerekmektedir. Yeterli puanı alamayıp hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler B2 seviyesini tamamlaması halinde FSMEPT sınavına girmeden bölümlerine geçebilecektir.
Eğitim dili %100 olan programlarda öğrenim görecek olan öğrencilerin hazırlık sınıfından muaf olabilmesi için Düzey Belirleme Sınavından 65, Yeterlik Sınavından (FSMEPT) ise 75 alması gerekmektedir.
Yukarıdaki sınavların dışında ortaöğretimini, öğretim dili ya da anadili İngilizce olan bir ülkede tamamlamış olan öğrenciler ile Senatomuzun kabul ettiği ulusal ve uluslararası sınavlarda son iki yıl içerisinde yeterli puanı alan öğrenciler İngilizce Hazırlık Programından muaf olabilirler.
2023-2024 Akademik yılı için öğrenci kabulünde esas alınacak olan uluslararası sınavlar ve puanları aşağıdaki gibidir.
*PTEAcademic: 55/90
* TOEFL IBT: 78/120
Kur Sistemi, Başarı Durumu ve Değerlendirme
Eğitim dili %100 İngilizce olan programlarda öğrenim görecek olan öğrenciler, hazırlık sınıfında 8 haftalık kur sistemine dahil olurlar. %30 İngilizce hazırlık sınıflarından farklı sınıflarda, farklı içerik ve değerlendirme sistemine tabidirler. Akademik yeteneklerini geliştirecekleri bir dönem içerisinde bölümleri ile alakalı ödev ve projeler ile %100 İngilizce programlar için gerekli dil altyapısını sağlamak için yoğun bir hazırlık programını tecrübe edeceklerdir ve bir dönemde iki CEFR seviyesini tamamlayacaklardır.
Eğitim dili %30 İngilizce programlarda öğrenim görecek öğrencilerin kurlardan başarılı olması için en az 65, Eğitim dili %100 İngilizce olan programlarda öğrenim görenlerin ise 70 alması gerekmektedir.
Eğitim Dili %30 ve %100 İngilizce Hazırlık Programından Muafiyet Koşulları
Konu |
%30 İngilizce Programlar |
%100 İngilizce Programlar |
Düzey Belirleme Sınavı |
65 |
65 |
Yeterlik Sınavı FSMEPT |
65 |
75 |
Diğer Hazırlık Programları Dış Muafiyet |
Evet |
Hayır |
Hafta Sayısı |
8 Hafta (Kur) |
8 Hafta (Kur) |
Başarı Notu |
65 (Kur) |
70 (Kur) |
Hazırlık Başarı Kriteri |
CEFR B2, FSMEPT 65 |
FSMEPT 75 |
FSMEPT’e Girebilmek İçin Minimum Seviye Kriteri |
CEFR B1 |
CEFR B2 |
**Sınav Tarihleri: DBS: 14 ŞUBAT 2024
FSMEPT:15 ŞUBAT 2024
Arapça Hazırlık Programı Öğretim Süresi
Arapça Hazırlık Programı 5 kurdur. Program iki yarıyıl, her yarıyıl en az 14 haftadan oluşur ve haftalık ders saati en az 20 saattir.
*Arapça Hazırlık Sınıfı derslerine %80 devam zorunluluğu vardır.
Arapça Hazırlık Sınıfı Yıl Sonu Başarı Notu Değerlendirmesi
AYS’den başarılı olan veya CEFR B2+ düzeyini başarıyla tamamlayan öğretim dili %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler ile CEFR B2 başarıyla tamamlayan veya AYS’den başarılı olan %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler kayıtlı oldukları lisans programlarına başlayabilirler.
a) AYS’den başarılı olan öğrencilerin Arapça hazırlık başarı notu AYS’den aldıkları puan, CEFR B2 başarıyla tamamlayan %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrencilerin başarı notu CEFR B2 öğrenim gördükleri kurun not ortalaması, CEFR B2+ başarıyla tamamlayan %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrencilerin başarı notu ise CEFR B2+ öğrenim gördükleri kurun not ortalamasıdır.
*Arapça Hazırlık Programı’nda eğitim yüzyüze yapılacaktır. Pandemi süreci ile alakalı haberler Arapça Hazırlık Programı Web sitesinde duyurusu yapılacaktır.
- Arapça Hazırlık Programı Web Sitesi: http://arapcahazirlik.fsm.edu.tr//
- 2023-2024 Akademik Takvimi: http://arapcahazirlik.fsm.edu.tr/Arapca-Hazirlik-Programi-Akademik--Akademik-Takvim
- Yeni öğrenciler için: http://arapcahazirlik.fsm.edu.tr/Arapca-Hazirlik-Programi-Ogrenciler--Yeni-Ogrenciler-
**Sınav Tarihleri: 15 ŞUBAT 2023