“Mezun Röportajları” serimize Kayra Metal’de İnşaat Mühendisi olarak çalışan Oğuzhan Keskin ile devam ediyoruz. Keskin, pandemi sürecinde aldığı online eğitimler ve mezuniyet sonrası katıldığı mülakat simülasyonlarının işe yerleşmesinde etkili olduğunu aktarıyor.
İşimi mezun olduktan sonra buldum. Negatif başlayan pandemi sürecini lehime çevirdim. Pandemiden dolayı birçok firma online eğitimler vermeye başladı. Ben de sektörümle alakalı olan eğitimlere, bu sayede katılmış oldum. Yine bu süreçte Pencere Üreticileri Kalite Birliği Derneği’nin (PÜKAB), son sınıf öğrencilere ve yeni mezunlara verdiği alüminyum doğramalar ve cephe sistemleri ile ilgili bir eğitimine katıldım. Sertifikamı aldıktan kısa bir süre sonra da, eğitim aldığım derneğe iş arayışımla ilgili mail attım. Bir gün sonra da dernek başkanıyla görüşmeye çağırıldım. Görüşmemizin sonrasında da işe başladım. Sektörde ilk iş deneyimim Kayra Metal. Daha önce lise yıllarımın yaz dönemleri ve üniversitemde kısmi zamanlı çalıştığım için iş hayatına aşinayım. Çalıştığım kurum da üniversitemi, hocalarımı biliyor. Bu da benim için güzel bir avantaj oldu.
“Mezun olduktan sonra mülakat simülasyonlarına ağırlık verdim”
Eğitim sertifikasını aldıktan sonra sessiz kalmayıp, derneğe mail atmamın dikkat çektiğini düşünüyorum. Alüminyum sektörü ve eğitimini aldığım program çok hoşuma gitti, bu ilgimi de mailimde belirtmiştim. Yabancı dilimin iyi olması da işe yerleşmemde etkili oldu.
Mezun olduktan sonraki iş arama sürecimde mülakat teknikleri simülasyonlarına ağırlık verdim. Hangi sorular sorulabilir, hangi cevapları vermeliyim diye düşünerek kendimi mülakata hazırladım. Öğrenci arkadaşlarıma da tavsiye ederim. İş başvurularından önce mutlaka mülakat eğitimi almalılar. Görüşmelerde faydasını göreceklerine eminim.
“Biz FSMVÜ’de nasıl mühendis gibi düşüneceğimizi öğrendik”
Üniversitede aldığım eğitimi pratik sahada tecrübe etmek çok zevkli. İki üç yıl öncesinde hocanızdan aldığınız teorik bilgiler sahada karşınıza çıkıyor. “İyi ki o derse de girmişim.” diyorsunuz. Biz okulda aldığımız eğitimlerde mühendis gibi düşünmeyi öğrendik. Üniversitemde kazandığım bu bakış açısını, iş hayatıma da uyguluyorum ve faydasını görüyorum. FSMVÜ’de okuduğum süre boyunca üniversitemin bana sunduğu her imkanından faydalanmaya çalıştım. Bir etkinlik yapmak istediğimizde önümüzü açan, bizlere destek olan birçok birim var okulumuzda. Hemen hemen hepsiyle çalıştım. Bir kez daha FSMVÜ’de okusam, yine aktif bir öğrencilik hayatı yaşardım diye düşünüyorum.
İş hayatı bende sorumluluk bilinci geliştirdi. Kesinlikle öğrencilik hayatındaki gibi değil. Size verilen işi, verilen zaman diliminde yapmanız gerekiyor. Hayatın her döneminin kendine has, ayrı bir keyfi var. Bir şeyler ürettiğini görmek, ekibinizle çalışıp sonrasında yaptığınız işi sunmak özgüveninizi arttırıyor.
“Yabancı dil ve çizim programlarına hakim olmak çok önemli”
Alüminyum ve cephe sektöründe ölçeğimiz “mm” mertebelerinde belki daha da ufak olduğu için, ortaya hatasız veri çıkarabilmek, çizim yapabilmek ve üç boyutlu düşünmek gerekiyor. Üç boyutlu düşünemediğiniz taktirde doğru veri çıkaramıyorsunuz, doğru veri çıkaramadığınızda bu çiziminize, statik ve mali analizinize yansıyor. Bir zincir misali. Sektörel çizim programlarını altında yatan mantık ile öğrenmek önemli. Yabancı dil çok önemli çünkü yurtiçinde çalıştığın kadar, yurtdışında da çalışma imkanınız olabilir.
Öğrenci arkadaşlarıma tavsiyem girişken olmaları, kendi sektörlerine uygun eğitimler almaları. İş hayatında hiçbir şey rahatça elde edilemiyor. Aslında dünyada rahatça elde edilebilecek hiçbir şey yok. Emek vermeniz şart. Okulun son yılı, hangi alanda çalışmak istiyorsanız yetkinliklerinizi o alana göre düzenlemeli, aranılan yetkinliklere göre eğitim almalısınız. Yurtdışına gitme imkanı varsa mutlaka değerlendirin, kulüpler kurun, katılın, sizi konfor alanınızdan çıkaracak sevdiğiniz ne varsa yapın. Bu yaptığınız sosyal girişimler uzun vadede size katkı sunacaktır. Üniversite döneminde almış olduğum okçuluk eğitiminin bir mülakatta karşıma çıkacağı aklıma bile gelmezdi. Gittiğiniz kurslar, kurduğunuz arkadaşlıklar, yaptığınız etkinlikler, aldığınız doğru ve yanlış kararlar sizi geliştirir.