21 Aralık 2017
Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu öğretim görevlimiz yüksek mimar ve hattat Ali Toy, hat sanatına yaptığı katkılardan dolayı 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’nü aldı.
Her yıl 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açıklanan Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin bu yılki sahiplerine ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından takdim edildi. Törene; ödül alanların yanı sıra bakanlar, kültür-sanat dünyasının temsilcileri, davetliler ve basın mensupları katıldı.
Geleneksel sanatlar alanında Ali Toy’un, resim alanında Selahattin Kara’nın, müzik alanında Göksel Baktagir’in, sinema alanında Yavuz Turgul’un, tarih alanında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın ödül aldığı; vefa ödülüne ise Nurettin Topçu’nun layık görüldüğü 2017 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri’nin sahiplerine tevdi edildiği törende konuşan Cumhurbaşkanımız Erdoğan, ödül alanları tebrik ederek, ödülleri; milletin ve devletin, kültür sanat insanlarına teşekkür ve takdirinin bir nişanesi olarak verildiğini ifade etti.
Ali Toy, "Geleneksel sanatların yeni nesil sanatçılar eliyle tekrar fark edildiği bir dönemde, olgunluk çağında modern mimari ile hat sanatını aynı güzellikte buluşturmayı başaran, tasarımlarındaki kendine has yalın, etkili ve dengeli üslubuyla geleneksel hat sanatına bir bakıma yeniden can suyu vermesi" dolayısıyla ödüle layık görüldü.
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödüllerinin bu yılki sahipleri, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Doç. Dr. İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Basın Başdanışmanı Lütfullah Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Kurumsal İletişim Başkanı Dr. Mücahit Küçükyılmaz, Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Hümeyra Şahin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Ömer Arısoy, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Şeref Ateş ile Yazar Alev Alatlı ve Yazar Rasim Özdenören'den oluşan Değerlendirme Kurulunun önerisi ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile belirlendi.
Ali Toy’un sanatı
Ali Toy’un hat sanatına ilgisi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık eğitimi alırken başlıyor. Toy, öğrenciliği devam ederken 1985 yılında Prof. Dr. Ali Alparslan ile tanışarak ta’lik hat üzerine dersler alıyor. 1988 yılında icazet alan Toy; rık’a, divânî, celî divânî, şikeste, kûfi ve mağribî de çalışıyor ve bu hatların bazılarıyla karma tasarımlar hazırlıyor. Her çeşit klasik hattı, modern yaklaşımı ve çizgiyi eserlerine başarıyla yansıtan Toy’un imzasını taşıyan modern tasarımlar, mimarlık ve klasik hat eğitiminin kesişmesi sonucu ortaya çıkan nitelikli eserler olarak görülüyor.
Klasik hat tasarımlarında ve yeni arayışlarda mimarlığın etkisinin büyük olduğunu düşünen Toy, sanatın ister klasik ister modern olsun bir gelenek işi olduğunu ve hat sanatının Türk milletinin geleneğinde ve genlerinde yazılı olduğunu her fırsatta dile getiriyor.
Ali Toy Hocamızı gönülden kutluyoruz.