Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2021 yılı mezunlarını uğurladı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 8’inci mezuniyet töreni ile 1147 mezununu yarına uğurladı. Üniversitemizin 8’inci mezuniyet töreni Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen iki oturumla gerçekleştirildi. Covid-19 salgını önlemlerinin alındığı tören alanında mezunlar mutluluklarını aileleri ile paylaştı. Salgın nedeniyle törene katılamayan mezunlarımız için üniversitenin YouTube hesabından canlı yayın yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan mezuniyet töreninde ilk olarak mezunlar adına Hukuk Fakültesi bölüm birincisi Yunus Emre Kılıç bir konuşma gerçekleştirdi. Üniversitemizde öğrenci olmanın ayrıcalıklarını anlatan Yunus Emre Kılıç, üniversitenin vakıf kültür ve anlayışı içinde hareket etmesi, samimiyet ve yardımlaşma odaklı insan ilişkileriyle fark yarattığını dile getirdi.

“Hukuk nosyonu kazandık”

Hukuk Fakültesinde aldığı eğitimin niteliği ve kendisi için anlamından söz eden Kılıç, “Fakültemizde bizlere sadece teorik bilgi verilmedi. Özellikle hukuk nosyonu kazanabilmemiz de çabalandı. Hukuk fakültesi sınavları zor olmasıyla bilinir. Fakültemizde yapılan sınavlar ise diğer fakültelere nazaran daha da zordur. Bugün itibarıyla iki aydır avukatlık stajı yapıyorum. Sınavlarda her ne kadar zorlanmış olsam da bu durumun lehimize olduğunu staj yaparken anladım. Bugün uygulamada Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi mezunu bir hukukçunun değeri her geçen gün artmaktadır.” diye konuştu.

Gerek hukuk alanında gerekse diğer disiplinlerde ülkemizde ve dünyada pek çok sorun bulunduğunu belirten Yunus Emre Kılıç, “Sorunların çözümünde nitelikli bir eğitimle donanmış biz gençler olacağız. Sorunlara karşı karamsarlığa kapılmayıp ‘bu sorunun çözümünü ben getireceğim’ felsefesiyle hareket etmeliyiz.” dedi.

“Zor şartlar yeni imkânları doğurdu”

Salgının alışkanlıkları olduğu gibi eğitim öğretim süreçlerini de değiştirdiğini ifade ederek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı şu değerlendirmelerde bulundu:

“Şartlar zorlayıcıydı ama biz ‘muhakkak ki her zorlukla beraber bir kolaylık da vardır’ ilahi düsturu doğrultusunda çareler, çözümler üretip öğrencilerimizden kopmamaya gayret ettik. Eğitim öğretim faaliyetlerimizi kesintisiz sürdürmeyi başardık. Hatta bu zor şartlar kendi içinde yeni imkânları ve kolaylıkları doğurdu. Biz bu süreçte Uzaktan Eğitim Merkezimizin eğitim alt yapısını güçlendirdik, hem derslerimizi, atölye ve laboratuvar uygulamalarımızı çevrimiçi olarak öğrencilerimize vermeyi sürdürdük hem de onların mesleki ve kültürel olarak gelişimlerini besleyecek pek çok program gerçekleştirdik. Dijital sergiler açtık, çalışma grupları oluşturduk, tanışma ve tartışma toplantıları yaptık, yurt dışındaki bazı üniversitelerle ortak yaz programları düzenledik. Tüm bunlar öğrencilerimizle yüz yüze eğitim yapamamanın doğurduğu zorunlu kısıtlamaların ve kayıpların telafisi içindi. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum.”

Covid-19 salgınının başladığı günden bugüne Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak eğitim faaliyetleri dışında birçok güzel işe imza attıklarını kaydeden Prof. Dr. Andı, “Salgının gölgesinde de olsa kuruluşumuzun 10’uncu yılını idrak ettik. 10’uncu yılın getirdiği tecrübenin neticesinde kök salmış bir kurum olarak zor şartlara cevap verecek refleksler geliştirebildik, çalışmalar ortaya koyabildik. Aynı ruhla ve yenilenen heyecanımızla diyerek üniversitemizin logosunu değiştirdik. Bu zaman diliminde ülkemizi ve bütün İslam âlemini ilgilendiren ve sevindiren kutlu olaya şahitlik ettik. Fatih Sultan Mehmed’in büyük emaneti Ayasofya Camii büyük bir irade ve kararlılık tezahürünün neticesinde yeniden ibadete açıldı. Bu bizi de büyük sevince gark etti ama bizim sevincimiz daha fazlaydı. Çünkü Ayasofya Külliyesi içinde yer alan Ayasofya Medresesi üniversitemize tahsis edildi. Ve biz orada Ayasofya Araştırmaları Merkezini kurduk.” ifadelerini kullandı.

Edirne Valiliği iş birliğinde kurulan Fatih Sultan Mehmet Müzesinin de bu zor zamanların güzel bir ürünü olduğunu belirten Prof. Dr. Andı, “Müzenin yanı sıra bilim, kültür ve sanat çalışmalarımıza güç katacak yeni uygulama ve araştırma merkezlerimiz de devreye girdi. Yalnızca merkezler değil yeni fakülte ve bölümlerle de büyüdük.” dedi.

“Yeni bir başlangıcın eşiğindesiniz”

Mezun öğrencilere yeni bir başlangıcın eşiğinde olduklarını hatırlatarak bu eşiğin yeni kapıların açılmasına vesile olacağını söyleyen Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı şöyle devam etti:

“Eğitim hayatınızda bir evreyi bitirdiniz. Yeni bir başlangıcın eşiğindesiniz. Unutmayın ki eşikler yeni kapıların açılışı için vardır. Bitişler yeni başlangıçlar içindir. Hayatınızın bundan sonraki döneminde, aldığınız eğitimin size taşıdığı kazanım ve imkânları hem kendiniz ve ailenizin hem de milletimizin ve vatanımızın faydasına sarf etmenin eşiğindesiniz. Yüce Kitabımızın İnşirah Suresi’ndeki ölümsüz ilke ve nasihatini size hatırlatmak isterim, ‘Öyleyse bir işi bitirip boşa düştüğünde hemen kalk ve yeniden yeni bir işe başla.’ Allah yolunuzu doğrudan ayırmasın.”

“Donanımlı gençleri hayata uğurluyoruz”

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak yüzlerce öğrenciyi mezun etmenin gururunu yaşadıklarını ifade eden Mütevelli Heyet Başkanımız İsmail Gerçek, “Geleceği şekillendirecek olan insanın sahip olduğu yetenek, bilgi ve donanımdır. Günümüz toplumlarının gücü eğitimli insanların çokluğu ve kalitesiyle ölçülmektedir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak bizler de bugün üniversite eğitimini tamamlayan 1147 gencimize diplomalarını veriyoruz. Onları eğitimli, donanımlı gençler olarak hayata uğurluyoruz. Böylece ülkemizin geleceğine katkı sağlamış olmaktan dolayı mutluluk duyuyoruz.” diye konuştu.

Bilginin yanında sorumluluk ve davranış bilinci aktarmayı da kapsayan bir eğitim anlayışla hareket ettiklerinin altını çizen Gerçek şöyle devam etti:

“Bilgi; adalet, ahlak, saygı ve benzeri değerlerle oluştuğu zaman anlam kazanır. Bu değerlerden yoksun bireylerin sahip olduğu bilgi insanlara fayda yerine zarar getirir. Dolayısıyla bu değerler üniversitemizin öncelikli değerlerdir. Öğrencilerimizin yeterli mesleki bilgiyi ve bilimsel donanımı kazanmaları kadar insanlığın evrensel kültür ve değerlerini, milli kültür ve değerlerimizi kazanmalarını da o ölçüde önemsiyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çabamız bu iki yönlü eğitim ve hedefimizi gerçekleştirmek olacaktır.”

Mezunlarımızın üniversitemizin daimî üyesi olduklarını dile getiren İsmail Gerçek, “Bugün sizleri uğurlasak da kapımız size her zaman açıktır. Tüm hayatınızın sağlıklı, mutlu ve başarılarla dolu olmasını diliyorum.” dedi.

Tüm öğrenciler diplomalarını aldı

Konuşmaların ardından ilk oturumda Edebiyat, Eğitim, Güzel Sanatlar, İslami İlimler ve Mühendislik Fakültelerinin; ikinci oturumda ise Hukuk, Mimarlık ve Tasarım Fakülteleri ile Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu ve Meslek Yüksekokulunun bölüm birincileri sahneye davet edilerek hediye ve diplomaları takdim edildi. Ardından tüm öğrenciler sahnede diplomalarını aldı. Her iki oturumun ardından Haliç Kongre Merkezi’nin bahçesinde mezunlarımız büyük bir coşkuyla keplerini fırlattı.

Bölüm birincileri:

Bilim Tarihi-Elif Parlayan

Psikoloji-Hanife Sarıhan

Tarih-Muhammed Çort

Türk Dili ve Edebiyatı-Kübra Büyükişler

Okul Öncesi Öğretmenliği-Tuğçe Karaağaç

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık-Zeynep Sena Kurt

Türkçe Öğretmenliği-Gül Çakır

Geleneksel Türk Sanatları-Rabia Altan

Grafik Tasarımı-Refia Nur Çelik

İslami İlimler-Muhamed Sabağ

Bilgisayar Mühendisliği-Barış Kışlak

Biyomedikal Mühendisliği-Ahmed Magdy İbrahim Fawzy Hassan

İnşaat Mühendisliği-Yunus Emre Çolak

Elektrik-Elektronik Mühendisliği-Muhammed Emin Karaaslan

Hukuk-Yunus Emre Kılıç

İç Mimarlık-Hatice İrem Çolak

Mimarlık-Muhammet Bilgiç

Mimari Restorasyon-Yasemin Sevde Olgun

Adalet-Berfin Han

Çocuk Gelişimi-Sema Nur Koçoğlu

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri-Nazlıcan Bilir

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.