16 Kasım 2018
Üniversitemize konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, modernizmin ölümü yok sayarak yaşamayı öğrettiğini, özellikle gençlerin varoluşsal bunalım içinde olduklarını ifade etti.
Siyer Araştırmaları Kulübünün davetlisi olarak İslâmi İlimler Fakültesine konuk olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, modern çağın hastalıkları olarak nitelendirdiği sekülerizm, narsisizm ve materyalizmin insanların psikolojilerini ve inançlarını olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Modernizm ölümü yok sayarak yaşamayı öğretiyor. Ölümden sonraki hayatla ilgili açıklama getirmiyor. Gençler varoluşsal bunalım içinde. Varlık amacı ne, neden yaşıyor bilmiyor. Dindarlık tasavvurumuz değişti. Kişi namaz kılıyor ama yalan söylüyor, oruç tutuyor ama sözünü tutmuyor. Yani şeklen Müslüman ahlaken ise öz değerlerini yaşamıyor. Şeklen dini bütün, ahlaken gardırop Müslümanlığı yaşanıyor.” diye konuştu.
Dünyanın medeniyet krizi yaşadığını belirten Tarhan, Batı’nın bu krizi yönetmek için Doğu’nun irfan geleneğinden faydalandığını, Doğu’nun ise tam tersine kendi geleneklerinden yüz çevirdiğini aktardı.
“Zihinsel dönüşüm olmadan sosyal dönüşüm olmaz”
İslâm dünyasında 18. yüzyılda medrese ve fen eğitimin ayrılmasıyla sekürlerleşmenin başladığını belirten Tarhan, şöyle devam etti: “İslâm dünyasında 18. yüzyılda medreselerden mantık, matematik, astronomi, felsefe dersleri kaldırıldı. Farabi, İbn Sina eğitimden çıkarıldı. Ortaçağ’da Avrupa’da eleştirel düşünce okulu açılmışken, medreselerde eleştirel düşünceden vazgeçildi. Sadece dini ilimler okutuldu. Böylece iki farklı nesil ortaya çıktı. Biri sadece din bilimleri eğitimi alan, diğeri ise sadece fen bilimleri eğitimi alan. Medresede ikisi bir arada okutulsaydı mektep ve medrese barışırdı. Sorgulamadan inanan insanlar, düşüncenin ilerleyişini durdurdu. Medrese, mektep ve tekkenin birleşmesi gerekiyor. Önce zihinsel dönüşüm olması gerekiyor, zihinsel dönüşüm olmadan sosyal dönüşüm olmaz.”
Rektör Vekili Prof. Dr. Fahameddin Başar’ın da dinleyiciler arasında bulunduğu konferans, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a hediye takdiminin ardından sona erdi.