6 Aralık 2018
“Siyer Felsefesi ve Hikmeti” konferansının konuğu olan İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tahsin Görgün, Hz. Peygamber ve dönemiyle bağ kurabilmek için felsefeye ihtiyaç olduğunu söyledi.
Siyer Araştırmaları Kulübünün Fatih Yerleşkesinde düzenlediği “Siyer Felsefesi ve Hikmeti” konferansının konuğu Prof. Dr. Tahsin Görgün, bugün ile Hz. Peygamber’in yaşadığı dönem arasındaki zaman açıklığının ancak tefekkürle kapanacağını belirterek, “Peygamberimizin yaşadığı dönemle aramızdaki zaman açıklığı açıldıkça o mesafeyi derin düşünceyle, tefekkürle kapatmak zorundayız. Tefekkür dediğimiz şeyin adına da felsefe denir. Demek ki siyerin hikmet ve felsefesi demek asrısaadetle aramızdaki zaman mesafesi açıldıkça daha fazla ihtiyacını hissettiğimiz bir şey. Ne kadar mesafe uzaklaşıyorsa o kadar felsefi düşünceye ihtiyacımız oluyor. Bunu nereden anlıyoruz? Kur’an-ı Kerim, hadis ve Peygamberimiz ile irtibat kurmak istediğimizde o irtibatı farklı mertebelerle kurmamız gerekiyor, o mertebelerin en üst formu da felsefi olandır.” değerlendirmesinde bulundu.
“Varlık ile Hz. Peygamber arasında irtibat kurulmalı”
Felsefenin en önemli meselesinin varlık meselesi olduğunu, varlık meselesinin ne olduğunun kavranmasından sonra ise varlık ile Hz. Peygamber arasındaki irtibata bakılabileceğine işaret eden Görgün şöyle devam etti:
“İslâm, varlığın esası ilahi aşktır, muhabbettir, diyor. Var olan şeylerin varlığını açıklamak istediğinizde varlığın aslında ilahi zatın kendisine olan muhabbeti veya ilahi zatın muhabbetinin varlığı ortaya çıkardığını görüyorsunuz. Peygamberimizin sıfatlarından biri Habibullah’tır. Bunu dikkate alarak tüm varlık silsilesini adım adım takip ettiğimizde en tepede Peygamberimizi görürüz. O, ilahi muhabbettin bir bedende tecessüm ettiği en özel varlık olarak karşımıza çıkar. Orada Peygamberimize ‘zübde-i kâinat’ denir. Siyerin felsefesini konuşmak için Peygamberimizin nasıl 'zübde-i kainât' olduğunu, var olan şeylerin Peygamberimizle irtibatının nasıl kurulacağını sistematik bir şekilde keşfetmenin yoluna bakmalıyız.”
Varlığın mertebeleri içinde kademe kademe ilerleyen insanı Allah’la irtibatlandıran esas bağın Hz. Peygamber olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tahsin Görgün, Hz. Peygamber ile varoluş arasındaki irtibatın doğru kurulması halinde ise siyerin felsefesinin kavranacağını dile getirdi.
Konferans Genel Sekreterimiz Alim Türkyılmaz’ın Görgün’e hediye takdimi sonrası sona erdi.