Üniversite olarak; eğitim ve bilginin, vicdanları harekete geçirecek küresel adalet ve barış arayışlarına katkı sunacak bir etkinliğe daha imza attık. İnsanlığın onur mücadelesinin önemli mihenk taşları kabul edilen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde alanın uzman isimlerini bir araya getirerek adaleti konuştuk.
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler’de kabul edilişinin üzerinden tam 86 yıl geçti...İnsanlığın değerlerini ve hak ihlâllerini önlemeyi bir kez daha seslendirdiğimiz ve hatırlattığımız bu anlamlı günde, Üniversitemiz önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Anayasa Hukukçular Derneği, Uluslararası Hukukçular Birliği, Türkiye Hukuk Platformu, İstanbul 2 Nolu Barosu, Üniversitemiz Hukuk Kulübü ve İdeal Hukuk Kulübü iş birliğiyle düzenlenen “2. İnsan Hakları ve Uluslararası Hukuk Bağlamında Filistin Konferansı ve Forumu” başlıklı etkinlik Haliç Yerleşkemizde yoğun katımla gerçekleştirildi.
Filistin’i Anlamak…
Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nün önemi değinerek sözlerine başladı. Şimşek, “Bu tarih, insan haklarının korunması ve adaletin savunulması yönündeki küresel taahhüdü hatırlatırken Filistin halkının maruz kaldığı sistematik hak ihlallerine ve insani krizlere dikkat çekmenin önemini de bir kez daha gözler önüne sermektedir. Bu düşüncelerle 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyor, bu anlamlı günde gerçekleştirilen etkinliğin Filistin davasının daha güçlü bir şekilde anlaşılmasına, küresel farkındalığın artmasına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Vicdan Meselesi
Üniversitemizin tarihsel mirasa duyduğu bağlılık ve Fatih Sultan Mehmed Han’ın isminin taşıdığı sorumlulukla her zaman bu tür etkinliklerle yer aldığımızı hatırlatan Rektörümüz, Filistin’de yaşanan zulme değindi. Rektörümüz, “Çünkü Filistin meselesi yalnızca bir coğrafyanın değil tüm insanlığın adalet, vicdan mücadelesinin simgesi olarak karşımıza çıkıyor. İnsan haklarının korunması, hukukun üstünlüğünün sağlanması ve çatışmaların adil bir şekilde çözülmesi bizlere ortak bir sorumluluk yüklemektedir” diyerek uluslararası hukukun temel değerleri ışığında önemli bir sorumluluğumuzun olduğuna dikkat çekti.
Yaşadığımız Çağda Yaşananlardan Sorumluyuz
“Sömürü, işgal, soykırım…” diyerek Filistin’de ve dünyanın diğer mazlum coğrafyalarında yaşananlarına mercek tutan İstanbul 2 No’lu Baro Başkanı Yasin Şamlı, hiçbir şeyin görmezden gelinemeyeceğini dile getirdi. “Eğer adil bir sistem kurulacaksa bunu mutlaka Müslümanlar yapacaktır.” diyen Şamlı, Allah Teâlâ’nın “Ben size bu zekayı, yeteneği vermiştim. Sizin yaşadığınız çağda bu kadar kişi katledildi. Siz o dönemde hukukçuydunuz. Ne yaptınız?” sorusuna hukukçuların hazırlanması gerektiğini söyledi.
Her Şey Barış ve Huzur İklimi İçin…
Denizli Milletvekili Av. Cahit Özkan, Konferansın açılış oturumunda "Uluslararası Hukukun Filistin ile İmtihanı” başlıklı bir konuşma ve sunum gerçekleştirdi. Filistin’in 7 Ekim öncesi ve sonrasını karşılaştıran Sayın Özkan; barış ve huzur ikliminin nasıl çatışmaya çevrildiğini örneklerle anlatarak, “Filistin’de yaşanan kan ve gözyaşı yalnızca bugünün veya 7 Ekim’in meselesi değildir.” ifadelerini kullandı. Denizli Milletvekili Av. Özkan, “Dünyanın medeni olduğunu iddia eden tüm devletler, eli kanlı bir savaş suçlusu olan İsrail’e silah satışını derhal durdurmalıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.
Söz Uzmanlarda
Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Üç oturumdan oluşan programın ilk oturumunda Doç Dr. Hakkı Hakan Erkiner başkanlığında "İşgal Hukuku, Savaş Hukuku ihlalleri, Uluslararası Hukukun Etkinliği Meselesi" konuları; ikinci oturumda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Zekeriya Kurşun başkanlığında "İsrail'e Karşı Başvurulacak Kolektif Tedbirler, Filistin Meselesi'nin Uluslararası Hukuka Yansıması, UCM'de Filistin Süreci" konuları ele alındı. Programın son oturumunda Öğr. Gör. Hüseyin Dişli başkanlığında "Öğrenci Forumu" gerçekleştirildi.