Öğrencilerimizden TEKNOFEST 2020’de büyük başarı

Bu yıl Gaziantep’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020’ye katılan FSM’li öğrenciler teknoloji yarışmalarında sergiledikleri projeleriyle büyük ilgi gördü. AFAD desteğiyle düzenlenen İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda mücadele eden Artemis takımı ikinciliğe layık görüldü. Takım, ödülünü Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın elinden aldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin akademik paydaşı olduğu, 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde; Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerinin destekleriyle gerçekleştirildi. Milli Teknoloji Hamlesi sloganı ile yola çıkan ve Türkiye’nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST 2020’de öğrencilerimiz insanlık yararına ürettikleri projeleriyle büyük ilgi gördü.

İnsanlık yararına teknolojiye ikincilik ödülü

Pandemi nedeniyle ziyaretçiye kapalı olarak Ortadoğu Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen festival, milyonlar tarafından ekranları başından ve dijital platformlardan ilgiyle takip edildi. Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST 2020’ye 175 üniversiteden 11.898 öğrenci başvurdu. Üniversitemizi yarışmalarda temsil eden 6 teknoloji takımımızdan 3’ü finalde yarışmaya hak kazandı. Onlardan biri olan Artemis takımı Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı ile katıldıkları İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon kategorisinde ikincilik ödülünün sahibi oldu. Takım üyeleri Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerimiz Beyza Nur Çayır, Aleyna Sarıgül ve Eda İlkhan ödüllerini Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar’ın elinden aldı. Öğrencilerimiz ayrıca projeleriyle en iyi sunum ödülünü de kazandı.

Adli bilimler alanında duyulan ihtiyaçtan yola çıkarak projelerini geliştirdiklerini söyleyen takım lideri Beyza Nur Çayır, proje hakkında şu detayları verdi:

“Danışman hocamız Doç. Dr. Sadullah Öztürk’ün önerisi doğrultusunda bitirme projesi olarak başladığımız Mobil Adli Belge İnceleme Cihazı, adli belge içerisinde yapılan sahteciliklerin belirlenmesinde düşük maliyetli çözüm sunuyor. Mevcut durumda, adli belge içerisinde yapılan herhangi bir sahtecilik, laboratuvar ortamında yalnızca uzman kişiler tarafından kullanılabilen, yüksek maliyete sahip cihazlarla uzun bir süreçte belirlenebiliyor. Belge incelemelerinin daha kısa sürede yapılmasını sağlamak amacıyla geliştirdiğimiz bu cihaz sayesinde belgede yapılan değişiklikler hem düşük maliyetle hem de taşınabilir bir cihazla ortaya çıkarılmış olacak. Ülkemizde özellikle yerli imkânlarla böyle bir üretimin yapılmamış olması ve cihazımızın mevcut cihazlara göre taşınabilir, düşük maliyetli ve geniş spektruma sahip olması projemizi öne çıkardı.”

Bakan Soylu cihaza büyük ilgi gösterdi

Aynı projeyle daha önce TÜBİTAK’tan destek ve ödül kazandıklarını belirten Beyza Nur, uzun bir süredir üzerinde çalıştıkları projenin TEKNOFEST’te de ödül almasının kendilerine büyük bir mutluluk yaşattığını dile getirerek, “Projemizi bir sene gibi uzun ve bir o kadar da heyecanlı bir sürede tamamladık. Zorlandığımız zamanlar da oldu çalışma hızımızı arttırıp daha yukarıya çıkmak istediğimiz zamanlar da. Hedefimiz bitirme projesinin çok ötesinde olduğu için yarışmalar, dereceler ve ödüllerle kendimizi motive ettik. TEKNOFEST katıldığımız en büyük yarışmaydı. Mutluluk, heyecan ve gururdan hâlâ ayaklarımız yere basmıyor.” dedi.

Festival alanındaki üst düzey sağlık önlemleri sayesinde enerjilerini bir an olsun kaybetmeden davetlilere projelerini anlattıklarını dile getiren Beyza Nur, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun stantlarını ziyaret ederek projeyle yakından ilgilendiğini ifade etti.

5.000 finalistten biri oldular

Türkiye’nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen TEKNOFEST’te ilkokul seviyesinden ortaokul, lise, üniversite, lisansüstü ve mezun seviyesine kadar nitelikli binlerce genç hayallerini gerçekleştirmek için 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarında kıyasıya mücadele etti. Türkiye’nin tüm illerinden ve 84 ülkeden 20.197 takım, 100 bin gencin başvurduğu festivalde 5.000 finalistin arasında yer alan öğrencilerimiz Osman Alpcan Özcan, Ümmühan Zengin ve Müberra Aydın, Hiperspektral Görüntüleme Tekniği ile Çalışan Portatif Damar Görüntüleme Cihazı ile İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sosyal İnovasyon kategorisinde finalist olarak yarıştı. Yarışmaya Veinus adlı takımlarıyla katılan öğrencilerimizin projeleri daha önce TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görülmüştü.

Epilepsi cihazıyla finalde yarıştılar

İlk yılında 550 bin, ikinci yılında ise 1 milyon 720 bin kişinin ziyaret ettiği dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivalinde milyonlarca insan, coşku ve heyecanla bir araya gelerek “Milli Teknoloji Hamlesi”ne tanıklık etmişti. Bu yıl aynı coşkuyu deneyimleyen Parsiyel İdea takımının üyeleri Bennur Yalçın ve Busenur Boztepe de İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması’nda Sağlık ve İlk Yardım kategorisinde Epilepsi Takip Cihazı ile final heyecanını yaşadılar.

TÜBİTAK’ın finalini TEKNOFEST’te gerçekleştirdiği Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmaları’nda Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde İstanbul Asya Bölge birinciliğine değer görülen “Kütüphanem Nerede?” projeleriyle Emre Usta ve Tuğfe İvecek de TEKNOFEST’te projelerini sunan başarılı öğrencilerden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan festivale ziyaret

Festivalin üçüncü gününde kente gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TEKNOFEST stantlarını gezdi, öğrencilerden çalışmaları hakkında bilgi aldı. Festivale, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra birçok Bakan ve üst düzey isim katıldı.

Dolu dolu geçen Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020’de, aylarca süren hazırlık ve jüri değerlendirmelerinin ardından alt kategorilerle birlikte dereceye giren takımlara toplamda 3 milyon TL’den fazla ödül verildi.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.