17 Ağustos 2021
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Akay'ın son kitabı İzleri Temizlemek, yeni algı ve akletme tarzına göre metinleri anlamlandırma ve yorumlama işini üstleniyor.
İzleri okumak için bir “iz okuyucu”ya ihtiyaç var. İzleri emsal olarak okumak içinse, olayın “sanki içindeymiş gibi onu kavramaya ve yeniden yaşamaya çalışmak” lazım. Bu, “aklı gerilimde tutmak” demektir. Lakin bunun, kendi kültürel kodlarımız üzerinden düşünüldüğü takdirde, “metafizik gerilim şartı”yla sınanmasının da önü açıktır. Bu ehlinin yapacağı bir sınanmadır hiç şüphesiz. Yapısöküm, yapıçözüm ve daha nice kuramın altında yatan, sadece metinle sınırlı kalmayan iyi hesaplanmış felsefelerle yüzleşmeyi göze alıyor aynı zamanda. Şule Yayınları'ndan çıkan İzleri Temizlemek Yapısökümcü Bakış Tarzı ve Metin Yorumlama kitabında Hasan Akay’ın kuşatıcı bakışıyla resmin tamamı verilmeye çalışılırken izler de temizleniyor.
Hasan Akay hakkında
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hasan Akay, İstanbul Üniversitesi, Mimar Sinan Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde öğretim üyesi olarak çalıştı. FSMVÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü, TDK Bilim Kurulu Üyeliğinde bulundu.
Çeşitli dergilerde ve gazetelerin sanat edebiyat sayfalarında yazdı. Bazı şiirleri yabancı dillere çevrildi. “Edebi Tenkit” dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü (1998), “Bir Şiiri İnceleme” dalında Homeros Şiir İnceleme Ödülü (2005), “Deneme” dalında Türkiye Yazarlar Birliği Ödülü (2015) aldı. Kitapları arasında Fatih’ten Günümüze Şairlerin Gözüyle İstanbul, Tanzimat Sonrası Türk Edebiyatında Yeni Fikirler, Cenab Şahabeddin’in Şiirleri Üzerinde Stilistik Bir Araştırma, Kare-Deniz/Behçet Necatigil’in Şiiri Üzerine, Doğrandıkça Artan Ekmek/Şiir İncelemeleri, Ehlidildeniz ve Yeni Türk Edebiyatında Amentüler, yayımladığı şiir kitapları arasında ise Gökkuşağı Alnım, Ay Dervişleri, Savaş Görmüş Çocukların Şiiri, Kahire Şiirleri yer alıyor.