Lisansüstü Eğitim Enstitümüzde Mezuniyet Coşkusu

Lisansüstü Eğitim Enstitümüze bağlı 46 programdan eğitimlerini başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz için düzenlenen mezuniyet töreni, unutulmaz anlara sahne oldu.

Onlar, bilgiyi ve teknolojiyi geliştirerek daha ileriye taşıyacak olan FSM’liler… Onlar, geleceğin bilim insanları…Onlar, başarıya sağlam adımlarla ulaşan uzmanlar, sanatçılar… Bilginin, ilmin ve inancın ışığıyla yeni bir çağ açan Fatih Sultan Mehmed Han’ın adını, misyonunu ve vizyonunu taşıyan Üniversitemiz, Lisansüstü Eğitim Enstitümüze bağlı programlarda eğitimlerini başarıyla tamamlayarak mezun olmaya hak kazanan 1.500 öğrencisi için mezuniyet töreni düzenledi. 7 Kasım 2024 tarihinde Haliç Yerleşkesi Konferans Salonu’nda yoğun katılımla gerçekleştirilen tören; akademinin yanı sıra iş, sanat ve siyaset dünyasının önde gelen isimleri ile FSM’lileri ve ailelerini bir araya getirdi.

Müzik Dinletisi Tam Not Aldı

Aziz şehitlerimiz anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, Üniversitemizin kuruluşunun 15. yılı sebebiyle yenilenen kurumsal tanıtım filmimizin gösterimi ile devam etti. Bu önemli günde mezunlarımızı ve mensuplarımızı yalnız bırakmayan Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu sanatçılarının özenle seçilmiş eserleri seslendirdiği dakikalar ise salonda büyük yankı uyandırdı. 

Kültürümüzü Yaşayıp Yaşatacağız

Lisansüstü Eğitim Enstitümüz tarafından düzenlenen mezuniyet töreni, yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programından mezun olan öğrencilerimiz tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı. Yüksek lisans mezunlarımızı temsilen konuşan Zeliha Kaya Akçelik ile doktora mezunlarımız adına söz alan Dr. Seyfullah Koşmaz, tüm mezunlarımızın ortak duygularını sahnede dile getirdiler. Öğrencilerimiz, hayatlarına dokunan ve onları her zaman destekleyen hocaları ile ailelerine hitap ederek “İlim ve irfândan beslenen, mensubu olduğu kültürü yaşayan ve yaşatan, medeniyet değerlerimiz ışığında akademik çalışmalarıyla insanlığa yol gösteren, ürettiği bilgiyi ülke ve insanlık yararına kullanan nesiler yetiştirme vizyon ve misyonuna dayalı Üniversitemizden edindiğimiz bilgileri geleceğe taşıyacağız.” sözü verdiler.

‘Aranan’ Mezunlar Yetiştiriyoruz

Mezunları temsilen gerçekleştirilen öğrenci konuşmalarından sonra törenin ilk açılış konuşmasını Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Turan Gökçe gerçekleştirdi. Tezli ve tezsiz yüksek lisansta 1.376, doktora ve sanatta yeterlikte 118 olmak üzere bugüne kadar lisansüstü programlarımızdan mezun olan öğrenci sayısının 1500'e ulaştığını dile getiren Gökçe, “Eğitim programlarımızdan bilgili, becerili, girişimci, istihdam edilebilir nitelikte mezunlar vermenin gururunu yaşıyoruz.” diyerek mezunlarımızın iş dünyasında ve bilimde oluşturduğu farkı bir kez daha vurguladı.

İnancımız Tam!

Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Turan Gökçe’nin ardından sözü Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek aldı. Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, “Sizlerin hayatı için dönüm noktası olan bu gurur verici ana ortak olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum.” diyerek sözlerine başladı. Rektörümüz Prof. Dr. Nevzat Şimşek, bilim insanı ve uzman ünvanı ile akademik dünyaya kazandırdığımız FSM’lilere “İlim, insan hayatındaki en değerli hazinedir. Sizlerin ilimin taşıyıcıları olarak, Üniversitemizin adını başarılarınızla taçlandıracağınıza olan inancım tamdır. Yolunuz açık olsun.” diye seslendi.

Üniversiteler Bir Milletin Beynidir

Cenab-ı Hak’ın peygamber efendimiz Hz. Muhammed Mustafa’ya ilk emrinin ‘oku" olduğunu, ayrıca peygamberimizin ilme teşvik konusunda çok sayıda hadisinin bulunduğunu anlatan Mütevelli Heyet Başkan Vekilimiz Av. Hamza Akbulut, “Peygamberimiz, miras olarak altın, gümüş değil sadece ilim bırakmıştır.” dedi. İlim öğrenen ve öğreten kişilerin edinimlerinin dünya ve ahiret hayatını kapsadığını vurgulayan Akbulut, “Üniversiteler, bir milletin beynidir. Bilginin üretim yeridir. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi; ilmin, bilginin zenginleştiği ve yeniliklere yön tayin eden bir eğitim kurumudur.” şeklinde konuştu.

Son Ders Prof. Dr. Mustafa İsen’den

Açılış konuşmalarının ardından son ders bölümümüze geçildi. Mezuniyet törenimizin onur konuğu olan Prof. Dr. Mustafa İsen, ‘İslam Medeniyetinin Geçmişini ve Geleceğini Biyografi Geleneği Üzerinden Okumak’ başlıklı son dersi verdi.  Sayın İsen, “Kültür ve medeniyet; hayatı ve eşyayı yeniden yorumlamaktır.” diyerek medeniyetlerin oluşumlarını, tarih içindeki dönüşümlerini ve aktarılabilen bir değer olduğunu örneklerle anlattı.  Dr. İsen, konuşmasında “Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü” başlıklı çalışmanın önemini vurgulayarak, “Bilgisayar teknolojisinin imkânları ile edebiyat tarihinin yazımında son ve güncel bilgilerin genel ağ ortamına taşınmasında öncü bir projedir. Proje, Anadolu’da Selçuklularla başlayıp Osmanlılarla devam eden Türk edebiyatının edebî birikimini bütünlüklü bir bakışla ortaya koymak ihtiyacı ile ortaya çıkmış, Türkçenin başlangıçtan 20. yüzyıla kadarki sözlü ve yazılı edebiyata ait edebî eserlerin bilimsel verilere dayalı ansiklopedik bir sözlüktür. Son 1 yılda 134 farklı ülkeden projeye giriş gerçekleşmiştir. Hazırlanan Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü, 2023 yılında tamamlanarak http://tees.yesevi.edu.tr/ adresinde yayına girmiştir.” ifadelerini kullandı. Son ders, salonda bulunan akademisyenlerimiz, öğrencilerimiz ve veliler tarafından ilgiyle dinlendi. 

 Bugün Ölümsüzleştirildi ve Kepler Atıldı

Son dersin ardından takdim törenine geçildi. Öğrencilerimiz tek tek sahneye davet edilerek belgeleri takdim edildi. Tüm öğrencilerin belgelerini almalarının ardından çekilen hatıra fotoğrafına Mütevelli Heyet Başkan Vekilimiz,  Sayın Rektörümüz, akademik personelimiz ve mezun öğrencilerimiz katıldı. Törenimiz, İstanbul’un incisi Haliç kıyısındaki yerleşkemizde aileleri, hocaları ve mensuplarımız eşliğinde yapılan mezunlarımızın  kep atma ritüeli ile sona erdi.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.