Öğrencilerimizden TEKNOFEST'te Türkiye dereceleri

Bu yıl beşincisi düzenlenen TEKNOFEST’te takım ve bireysel düzeyde mücadele eden Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencileri projeleriyle ön plana çıktı. 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun’da yapılan festivalden Üniversitemiz farklı derecelerle döndü.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun Çarşamba Havalimanı’nda yapıldı. Üniversitemizin paydaşları arasında olduğu TEKNOFEST 2022’de öğrencilerimiz projeleriyle göz doldurdu. Bu yıl yarışmalara katılan 33 takımımız uzun süren eğitim ve hazırlık süreçlerinin ardından emeklerini başarıyla taçlandırarak Üniversitemizi gururlandırdı.

Bireysel düzeyde birincilik

Bilgisayar Mühendisliği ikinci sınıf öğrencimiz Muhammet Halak, TÜBİTAK ve Bilişim Vadisi yürütücülüğünde gerçekleştirilen Pardus 21 Hata Yakalama ve Öneri Yarışması’nda Türkiye birincisi oldu. Açık kaynak kodlu bir işletim sistemi olan Pardus’un son sürümü Pardus 21 üzerinde hata yakalama ve öneri geliştirme yarışmasında dereceye giren Halak, ödülünü Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan aldı.

İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Afet Yönetimi kategorisinde mücadele eden AYCHAOS takımı LPWAN Tabanlı Afet Yönetim Teknolojilerinin Geliştirilmesi projesiyle ikincilik ödülünü almaya hak kazandı. Recep Tayyip İlhan, Emre Tanrıverdi, Mürşide Gökçe, Hüdayi Aşık ve Ebrar Derindağ’dan oluşan AYCHAOS, 10-13 Ağustos tarihlerinde Rize’de gerçekleştirilen yarışmalarda ilk 10 takım arasına girmişti. Öğrencilerimiz Samsun’da yapılan finallerde en iyilerden biri olmayı başardı.

Turizm projesine en iyi sunum ödülü

Mahmudhan Sami Diriğ, Emre Tanrıverdi, Mehmet Özkan ve Muhammat Faruk Şahin’den oluşan AYTOURISM ekibi 12-14 Ağustos’ta Rize’de gerçekleşen Turizm Teknolojileri Yarışması’nda Üniversite Düzeyinde En İyi Sunum Ödülünü aldı. Proje aynı zamanda Türkiye beşincisi oldu.

Bilgisayar Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencimiz Abdülmelik Bekmez’in üyesi olduğu Ehli Keşf takımı Karma Sürü Simülasyon Yarışması’nda Türkiye birincisi oldu. HAVELSAN yürütücülüğünde yapılan yarışmada tanımlı görevlerin, görev paylaşımı, yedekleme ve birbirini tamamlama esaslı olarak optimize hedef kriterler altında birden fazla İnsansız Hava ve Kara Araçları ile başarımına yönelik yazılım ve algoritmalar geliştirildi.

Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde üçüncülük

Mühendislik Fakültesi öğrencimiz Mustafa Şamil İleri’nin Ege Üniversitesi’nden Musa Oğural ile hazırladığı Gerçek Zamanlı İşletim Sistemlerini Yüksek Güvenirlikli Uygulamada Kullanmak İçin Yol Haritası Örneği Oluşturulması projesi de Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Savunma, Uzay ve Havacılık kategorisinde üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Biyomedikal Mühendisliği mezunu, Bilgisayar mühendisliği yan dal ve çift anadal öğrencileri Berfin Gürbüz ve Nevin Nur Selçuk’tan oluşan NUBERNU, İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması Sağlık ve İlk Yardım kategorisinde Hasarlı Kasların Tedavisi ve Mobil Takibi projeleriyle Türkiye beşincisi oldu. Proje, elektriksel stimülasyon tedavisinde klinik dışı ortamda kullanılan cihazların tedavideki başarı artışını sağlayabilmek amacıyla yapıldı.

Mühendislik Fakültesi öğrencimiz Hatice Selin Niçin’in lideri olduğu Thunderloop, Hyperloop Geliştirme Yarışması’nda ilk 10’da yer aldı. 15 farklı üniversiteden 25 kadın mühendisin oluşturduğu ekip beşinci nesil ulaşım teknolojileri olarak anılan Hyperloop kapsamında geliştirdikleri araçla yarıştı.

7 milyon liranın üzerinde ödül

Türkiye’nin dört bir yanından bilim ve teknolojiyi rehber edinmiş, geleceğin teknolojilerini üreten gençleri bir araya getiren TEKNOFEST bu yıl 40 ana yarışma-99 farklı kategoride gerçekleştirildi. Yarışmalara 81 il, 107 ülkeden 150 binin üzerinde takım, 600 binin üzerinde katılımcı başvurdu. 30 Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Samsun’da yapılan TEKNOFEST’i 900 bin kişi ziyaret etti. TEKNOFEST 2022 kapsamında dereceye giren takımlara 7 milyon liranın üzerinde ödül verildi.

Standımıza büyük ilgi

Farklı projelerle festivale katılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin standı katılımcılardan büyük ilgi gördü. Öğrencilerimiz ve akademisyenlerimiz çalışmalarını ziyaretçiler için anlattı. Standımızda ALUTEAM projeleri de sergilendi. Standımızı YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Z. Hakan Akpolat ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Batuk da ziyaret etti.

 

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.