Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi dergisi bāb Journal of FSMVU Faculty of Architecture and Design, üçüncü sayısıyla okuyucuyla buluştu.
Emine Köseoğlu’nun genel yayın yönetmenliğinde hazırlanan dergi; mimarlık bünyesinde, çeşitli ölçeklerde mekân ile ilişki kuran, tasarım, tarih, kuram, yapı-yapım, malzeme, koruma-restorasyon alanlarında gerçekleştirilmiş nitelikli araştırma, tartışma, derleme ve görüş makalelerine açık olarak dijital ortamda yayınlanıyor. Ocak 2020’de ilk sayısı yayımlanan derginin üçüncü sayısında; Onur Şimşek; Johanita Anggia Rini, İbrahim Numan ve Noor Cholis Idham; Ahmet Hadrovıc ve Lana Kudumovıc; Sümeyye Kara ve Alidost Ertuğrul makaleleriyle yer alıyor.
Bu sayıda Onur Şimşek, Herzog & De Meuron firmasının Fransa’nın Colmar kentinde tasarladıkları Musée Unterlinden projesini; tarihi çevrede çağdaş tasarım başlığı altında ve mimarların önemli buldukları Aldo Rossi’nin “Şehrin Mimarisi” eseri üzerinden irdeleyerek, Rossi’nin teorisinin etkisini yapılı bir örnek üzerinden araştırıyor.
Johanita Anggia Rini, İbrahim Numan ve Noor Cholis Idham ortak makalelerinde Endonezya Batı Sumatra’da yaşayan Minangkabau toplumunun geleneksel evleri olan Rumah Gadang’ların yapısal analizini sunuyor. Makalede, Güneydoğu Asya’nın yerel mimarisinin önemli bir temsili olan Rumah Gadang’lar üzerinden Minangkabau toplumunun manevi değerlerini tasarıma nasıl dahil ettikleri de anlatılıyor.
Ahmet Hadrovıc ve Lana Kudumovıc ortak makalelerinde kökleri 15. yüzyıla dayanan geleneksel Bosna evlerini, Cazin’de 19. yüzyıldan kalma iki örnek üzerinden inceliyor.
Sümeyye Kara ve Alidost Ertuğrul ise Kayseri çevresindeki zengin yaşam kültürünün günümüze ulaşabilmiş önemli bir parçası olan Germir Mahallesi’nin bugünkü harabe görünümünden nasıl kurtulacağı üzerine detaylı analizeler yapıyor, sosyal dokunun yeniden canlandırılması için öneriler geliştiriyor ve kentsel dokuyu belgeliyor.
Dergiyi okumak için dergipark.org.tr/tr/pub/babdergisi