2022 Mezunlarımızı Geleceğe Uğurladık

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 28 Haziran’da gerçekleşen 9’uncu mezuniyet töreni ile 1470 mezununu uğurladı. Haliç Kongre Merkezi’nde iki bölüm hâlinde yapılan törende mezunlarımız aileleri ve sevdiklerinin eşliğinde kep attı. Törene katılamayan mezunlarımız ve aileleri için de Üniversitemizin YouTube hesabından canlı yayın yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi 2021-2022 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başladı, ardından santur sanatçısı Sedat Anar’ın konseri ile devam etti. Konser sonrası ilk olarak tüm mezunlar adına Mimarlık bölüm birincisi Şevval Melek Hisoğlu konuşmasını gerçekleştirdi.

Mezun olmanın heyecanını yaşadığını söyleyen Şevval Melek Hisoğlu, Mimar Sinan Vakfı’nın da kurucuları arasında yer aldığı Üniversitemizde bir mimar olarak yetişmenin büyük bir gurur kaynağı olduğunu dile getirerek, aynı zamanda omuzlarına sorumluluk bilinci ve farkındalık yüklediğini de belirtti.

“Buradan mezun olmak kıvanç vesilesi”

Mezuniyetle birlikte gerçek hayata adım atarak yepyeni ufuklara açıldıklarını dile getiren Hisoğlu, “Bulunduğumuz ortamı güzelleştirmek bizlerin elindedir. Yol göstericimizin kendimiz olduğu bu evrede ülkemiz için herkesten daha çok çalışmalı, araştırmalı ve tecrübe kazanmaya gayret etmeliyiz. Biz İstanbul’un Fatihinin üniversitesinden mezun olmuş, ustaların ustası Mimar Sinan ekolünde öğrenim görmüş öğrencileriz. Onun şu sözünü hiçbir zaman unutmamalıyız: ‘Yaptığın işi gönlünde hissedersen ırmaklar çağlar içinde.’ Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin yıllarca mensubu, bugün ise mezunu olmanın bir kıvanç vesilesi olduğunu hep hissettik. Bizler de Üniversitemizi gururlandıracak, vakıflarımızı hayırla yâd ettirecek başarılara imza atmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

“Mezuniyet törenlerimizde heyecan ve gayret tazeliyoruz”

Mezuniyet törenlerini bir dönemi tamamlama olgunluğuna erişmek olarak gördüğünü, aynı zamanda bir sonraki eğitim-öğretim yılının yeni öğrencileri için tazelenme vesilesi olduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, “Heyecan tazeliyor, gayret tazeliyor, tecrübe depoluyoruz. Özelikle son 2,5 yıldır yaşadığımız salgın sürecinden sonra hepimiz gibi kurumlarımızın da böylesi tazelenme ve coşku tazeleme eylemlerine daha çok ihtiyacı var. Bugün burada bunlardan birisini hep birlikte sevinçle yaşıyoruz.” dedi.

Koronavirüs gölgesinde geçirilen 2,5 yılı Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi olarak pek çok kurumdan daha verimli ve bereketli yaşadıklarını, birçok tecrübe kazandıklarını aktaran Rektörümüz, yeni fakülteler, bölümler, merkezler ve yerleşkelerle büyümeyi sürdürdüklerini anlatarak, şöyle devam etti:

Bu eğitim-öğretim yılının şüphesiz ki bizim açımızdan en sevindirici olayı; Ayasofya Camii’nin gölgesindeki, bir zamanların karanlık zihniyetlerinin ve tahripkâr ellerinin yerle yeksan ettiği Ayasofya Medresesi’nin yeniden inşa ve ihya edilmesinin ardından Üniversitemize verilmesi oldu. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Ayasofya Yerleşkesi 15 Nisan 2022 tarihindeki açılış töreni ile Cumhurbaşkanımız tarafından Üniversitemizin kullanımına tahsis edildi. Böyle anlamlı bir açılış ve tahsis bizim açımızdan çok sevindirici ve kıvanç verici oldu.”

Eğitim hayatlarında bir evreyi bitiren mezunlarımızın yeni bir başlangıcın eşiğinde olduklarını vurgulayan Prof. Dr. Andı, “Siz artık hayatınınız bundan sonraki döneminde, aldığınız eğitimin size taşıdığı kazanımları hem kendiniz ve ailenizin hem de daha önemlisi milletimizin ve vatanımızın faydasına gerçekleştirmenin eşiğindesiniz. Bu aidiyet borcunu ve mensubiyet sorumluluğunuzu unutmayınız. Yüce Kitabımızın İnşirah Suresi’ndeki ölümsüz ilke ve nasihatini size hatırlatmak isterim: ‘Öyleyse bir işi bitirip boşa düştüğünde hemen kalk ve yeniden yeni bir işe başla.’ Allah yolunuzu doğrudan ayırmasın.” ifadelerini kullandı.

“Sizlere çok güveniyoruz”

Mütevelli Heyet Başkanımız Mevlüt Uysal da hayata adım atılan bu yeni dönemin yapıcı sorgulama ve eleştirilerle zenginleşeceğini belirterek, “Daha iyisini yapma adına sorgulayın ve eleştirin. İş yaşamınızda gördüğünüz eksiklikleri gidererek daha iyisini yapma mücadelesi verirseniz hem daha başarılı olacak hem de ülkemiz için güzel işler yapacaksınız.” diye konuştu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde aldıkları nitelikli eğitimle mezun olan gençlerin, ülke kalkınmasında büyük rol oynayacağının altını çizen Uysal, yeni mezunlara şöyle seslendi:

“Ülkemiz adına, milletimiz adına sizlerden beklentimiz büyük. Sizlere çok güveniyoruz. Buradan mezun olsanız da bağımızın hiç kopmayacağını, büyük bir aile olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Bu ailenin bir ferdi olarak sizler, kendiniz ve ülkemiz için çabalarken Üniversitemiz adına da güzel işler yapmanızı diliyorum.”

1470 yeni mezunu uğurladığımız mezuniyet töreninin ilk bölümünde Edebiyat Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Hukuk Fakültesi ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu; ikinci bölümünde ise Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi ile Meslek Yüksekokulu bölüm birincileri sahneye davet edilerek diplomaları ve ödülleri takdim edildi, ardından tüm öğrenciler sahnede diplomalarını aldı. Her iki bölümün ardından Haliç’in kıyısında mezunlarımız büyük bir coşkuyla keplerini fırlattı.

Bize Sorun

Üniversitemiz hakkında merak ettiğiniz veya bilgi almak istediğiniz konuları “BİZE SORUN” aracılığı ile yazılı ortamda öğrenebilirsiniz. Yapmanız gereken sadece formu doldurup göndermek.

S.S.S

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında kuruldu. Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı, Sinan Ağa bin Abdurrahman Vakfı, Nurbanu Valide Sultan Vakfı, Hatice Sultan Vakfı, Abdullahoğlu Hacı Abdülaziz Ağa Vakfı olmak üzere 5 kurucu vakfın gelirleri ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürüyor.

Üniversiteyle ilgili tüm soruların yanıtlarına 0212 521 81 00’dan ya da fsm@fsm.edu.tr adresine e-posta gönderilerek ulaşılabilir. Ayrıca sosyal medya hesaplarından da tüm sorular yanıtlanıyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçedir. İslâmi İlimler Fakültesi’nde eğitim dili Arapça, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Psikoloji Bölümünde ise %30 İngilizcedir.

Eğitim ücretlerindeki artış Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi’ne (ÜFE) göre belirlenmektedir.

Öğrencilerin derslerin tamamına devam etmesi esastır. Teorik derslere %70, uygulamalı ve laboratuvar derslerine %80 devam etmek zorunludur.

Üniversitede çift anadal programı mevcuttur. Öğrenciler çift anadal programına, eğitim gördükleri anadal lisans programında en erken üçüncü yarıyılın başında, en geç ise beşinci yarıyılın başında; anadal ön lisans programında en erken ikinci yarıyılın başında, en geç ise üçüncü yarıyılın başında başvurabilir. Öğrencinin çift anadal programına başvuru yapabilmesi için anadal programında aldığı tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 3.00 olması, anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibarı ile en üst %20 içerisinde bulunması ve başvurulan programın varsa özel koşullarını (yabancı dil yeterliliği, başarı sıralaması koşulu gibi) sağlaması gerekmektedir. Çift anadal programına kabul edilen öğrencilerden ayrıca bir ücret alınmaz. Ancak anadal programından mezun olduktan 2 yıl sonra ÇAP programındaki öğrenimini tamamlayamayan öğrencilerden ÇAP programının kalan öğretim süresinin ücreti alınır.

Üniversitede güz ve bahar yarıyıllarına ilave olarak yaz okulu açılabilir. Yaz okulu süresi kayıt ve sınav dönemleri hariç 7 haftadır. Yaz okulunda açılacak derslere kayıt yaptırmak, öğrencinin isteğine bağlı olup zorunlu değildir. Yaz okulu ücretleri, alınacak olan dersin AKTS değeri ile birim AKTS ücretinin çarpımı ile belirlenmektedir.

Üniversitemizde öğrenciler, kurum içi yatay geçiş ile bölüm değiştirebilmektedir. Kurum içi yatay geçiş iki şekilde yapılmaktadır. 1. Merkezi Yerleştirme Puanı ile: Başarı koşullarına ve program eşdeğerliliğine bakılmaksızın, öğrencinin üniversitemize kayıt yaptırdığı yıl aldığı puanlara göre yapılan değerlendirmedir. Kayıt olduğu yıl alınan merkezi yerleştirme puanları, yatay geçiş yapmak istenilen programın o yıl oluşan taban puan türüne eşit ya da yüksek olmalıdır. Taban puanı yeterli olan her programa yatay geçiş için başvuru yapmak mümkündür. 2. Ağırlıklı Genel Not Ortalaması İle: Öğrenciler, kayıtlı oldukları bölümlerin eşdeğeri olan bölümlere kurum içi yatay geçiş için başvurabilirler. Kurum içi yatay geçiş için öğrencilerin, kayıtlı olduğu programda aldıkları tüm derslerden başarılı olmaları ve bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şarttır. Ön lisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyılına, lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz. Kurum içi yatay geçiş yapan öğrenci mevcut bursundan yararlanamaz. Ancak kurum içi yatay geçiş yapan öğrencilerin, ilgili puan türündeki taban puanı, başvuru yaptığı programın Üniversiteye Giriş Bursu dilimlerinden herhangi birine yeterli gelmesi halinde, ilgili burs diliminden faydalanır.

Öğrencilerin, akademik ve idari personelin eğitim ve araştırma ihtiyacını karşılamak amacıyla üniversitede 6 kütüphane mevcuttur. Merkez kütüphane Türk Hava Yolları Kütüphanesi adıyla Topkapı Yerleşkesi’nde yer alıyor. Tüm yerleşkelerdeki tam donanımlı kütüphanelerde farklı dillerde toplam 90 bin kitap, 245 bin elektronik kitap, yüzlerce dergi, veri tabanı, günlük gazete ve film arşivi kullanıcılara sunuluyor. Kütüphanelerde ağırlıklı olarak Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca ve İspanyolca yayınlar mevcut. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını mümkün olan en kısa sürede ve en üst düzeyde karşılamak, eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetlerinin alt yapısını oluşturmak amacıyla kütüphanelere satın alma ve bağış yoluyla eserler kazandırılıyor. Üniversite bünyesinde koleksiyon eserler de bulunuyor. Kaynaklar açık raf sistemiyle kullanıma sunuluyor. Kaynakların ödünç verilmesi, kitap siparişi gibi hizmetler profesyonel bir kadro tarafından yönetiliyor. Kütüphaneler sınav dönemlerinde 7/24 hizmet veriyor.

Öğrenciler bilgisayar laboratuvarları ve kütüphanelerdeki bilgisayarlar aracılığıyla internetten yararlanıyor. Ayrıca tüm yerleşkelerdeki kablosuz ağ bağlantısıyla da her yerden internete erişim sağlanıyor. Öğrencilerin baskı ihtiyaçlarını karşılayacak fotokopi merkezleri de yerleşkelerde hizmet veriyor.

45 öğrenci kulübü var. Kültür, sanat, spor, bilim alanlarında faaliyet gösteren kulüplerde sempozyumlar, konferanslar düzenleniyor, sosyal sorumluluk projeleri geliştiriliyor, ilgi alanlarına yönelik kurslar açılıyor.

Üniversiteye bağlı öğrenci yurdu bulunmuyor. Üniversiteye şehir dışından gelen öğrencilere tanıtım günlerinde, üniversiteye yerleşen öğrencilere kayıt döneminde yurtlarla ilgili bilgilendirme yapılıyor ve öğrenciler kurumsal yapıya uygun yurtlara yönlendiriliyor.

Tüm yerleşkelerde yemekhane ve kantin mevcuttur. Yemekler temizlik ve hijyen kuralları gözetilerek gıda mühendisinin ve sağlık personelinin gözetiminde usta aşçılar tarafından pişiriliyor. Öğrenciler ücret karşılığında yemekhane ve kantinden yararlanabiliyor.

Üniversitemiz uluslararası denkliğe sahiptir. Tüm mezun öğrencilere aldıkları derslerin ve notlarının Avrupa Eğitim Sistemindeki karşılığını gösterir nitelikte Diploma Eki düzenlenmektedir.

Değişim programı süresi içinde öğrencinin üniversitedeki kaydı devam eder ve bu süre öğretim süresinden sayılır. Öğrencinin değişim programında aldığı derslerin intibakları, kayıtlı olduğu birimin yönetim kurulu kararı ile yapılır.

Uluslararası öğrencilerin kabulü, ilgili mevzuat hükümlerine göre yapılır. Hangi programlara yurt dışından öğrenci kabul edileceği, bunların kontenjanları, başvuru tarihleri ve ödeyecekleri ücretler Senato kararı ve Mütevelli Heyet onayı ile belirlenir. Detaylara iro.fsm.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.