2020 DGS ile üniversitemize kayıt hakkı kazanan adaylar, E-Devlet üzerinden elektronik olarak veya Haliç yerleşkesinde kayıtlarını yaptırabilirler.
E-devlet Kayıt Tarihleri : 09-13 Ekim 2020
Yerleşkede Yapılacak Kayıt Tarihleri : 09-15 Ekim 2020
Yerleşkede kayıt yaptıracak olan öğrenci adaylarının öncelikle en yakın Al Baraka Türk Bankasından veya e-ödeme sisteminden öğrenim ücretlerini ödemesi gerekmektedir. Ödeme işlemlerini tamamlayan öğrenci adayları, Haliç yerleşkesindeki öğrenci işleri ofisinde kayıtlarını aktif hale getirmelidirler. (ödeme işlemleri için öğrenci numaranız gerekmektedir)
Öğrenci numaranızı öğrenmek için tıklayınız.
Eğitim öğretim ücretinizi sorgulamak için tıklayınız.
*Kayıt İçin Gerekli Evraklar
- DGS sonuç ve yerleştirme belgesi
- Lise diplomasının aslı ve fotokopisi ( Aslı daha sonra geri verilecektir.)
- DGS tercih listesi (Üniversitemize 4. Veya 5. Sırada yerleşip önceki tüm tercihlerinde FSMVÜ yazanlar için ,Elektronik kayıt yaptıracak adaylar bu belgelerini ekayit@fsm.edu.tr adresine mail atmaları gerekmektedir.)
- Ön Lisans Programında Alınan Derslere Ait Onaylı Transkript ve Ders İçerikleri (Islak İmzalı)
Üniversiteye Giriş Bursu ve Tercih Bursu
ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sınav sonucuna göre YKS-DGS Kılavuzu’nda yer alan kontenjanlara yerleştirilen öğrencilere verilen burslardır. Bunlardan; Tam Burs: Öğrenim ücretinin tamamını, % 75 İndirim: Öğrenim ücretinin dörtte üçünü, % 50 İndirim: Öğrenim ücretinin yarısını, % 25 İndirim: Öğrenim ücretinin dörtte birini kapsar.
İndirim ve burslar öğrenim ücreti üzerinden indirim yapılarak uygulanır.
Üniversiteye giriş bursu ve indirimler öğrencinin kayıtlı olduğu hazırlık sınıfı, ön lisans ve lisans programlarında normal öğrenim süresince devam eder.
İsteğe bağlı olarak hazırlık sınıfı eğitimi almak isteyen öğrenciler, ÖSYM giriş bursu ve diğer burslardan yararlanamaz.
Tercih Bursları
Üniversitemizin programlarından birine, ilk 5 sırada tercih ederek yerleşen öğrencilere verilen bursları kapsar.
Üniversitemiz programlarını;
a) ilk üç (3) sırada tercih edip yerleşen öğrencilere % 30, dördüncü ve beşinci sırada tercih edip yerleşen öğrencilere % 25 oranında tercih bursu (indirim) uygulanır.
b) Dördüncü veya beşinci sırada tercih edip yerleşen öğrencilerin, yerleştiği sıraya kadarki bütün tercihlerinin de üniversitemiz programları olması halinde tercih bursu %30 olarak uygulanır.
Tercih bursu oranı, öğrencinin varsa üniversiteye giriş bursu düşüldükten sonra kalan öğrenim ücreti üzerinden indirim şeklinde uygulanır. Tam burslu olarak yerleşen öğrencilere tercih bursu verilmez.
Tercih bursu, öğrencinin kayıtlı olduğu ön lisans, lisans programının normal öğrenim süresince not ortalaması veya ders geçme gibi başarı şartları aranmaksızın devam eder. Burs, zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfının normal öğrenim süresini kapsar.
Önemli bilgidir; Dikey Geçiş Sınavı ile kayıt hakkı kazanıp üniversitemiz programına kayıt yaptıran öğrencilerin Ön lisans öğreniminde geçirmiş olduğu süreler, öğrenim göreceği programın süresine ilave edilir. Öğrenim ücretlerinin hesaplanmasında esas alınacak olan süreler, lisans programına kayıt yaptırdığı dönemden önceki dönemler (Ön lisans öğrenim süresi) düşülerek hesaplanır.
Ödeme Seçenekleri ve Koşulları
2020-2021 Eğitim öğretim yılı öğrenim ücreti için tıklayınız.
Ödeme yapacak olduğunuz banka veya e-ödeme sistemi sizden öğrenci numarası talep edecektir.
Peşin Ödeme
Öğrenim ücretini peşin ödeyecek öğrenciler kayıt tarihlerinde öğrenci numaraları ile birlikte Albaraka Türk Katılım Bankası ( Şube Gişelerini ) veya Ziraat Bankası (Şube Gişeleri, ATM’ler ve İnternet Bankacılığı) kanallarını kullanarak yapabilirler. (Öğrenim ücretinin tamamının nakit veya kredi kartı ile tek çekim olarak ödenmesi halinde %5 Peşin ödeme indirimi uygulanır.)
*Banka hesaplarımız HAVALE ve EFT işlemlerine kapalı olduğundan bu yöntemlerle ödeme yapılamamaktadır. (Bu nedenle hesap numarası ve IBAN bilgisi talep edilmesine gerek yoktur.)
Kredi kartı ile Ödeme
Öğrenim ücretini kredi kartı ile ödeyecek öğrenciler, https://odeme.fsm.edu.tr adresine girerek anlaşmalı bankalara ait kredi kartlarıyla ödeme yapabilirler. Anlaşmalı kartlarla (World, Bonus, Bankkart Combo, Paraf) yapılan taksitli ödemelerde vade farksız 10 taksit yapılmaktadır.
Miles&Smiles ve American Express (Amex) tabanlı kredi kartlarıyla işlem yapılamamaktadır.Axess ve Maximum kartla olan anlaşmalarımız sona erdiğinden bu kartlarla taksitli ödemelerde kullanılamaz.
Öğrenim Kredisi Kullanarak Ödeme (10 Taksit)
Albaraka Türk Katılım Bankası ile taksitli ödemeden yararlanmak isteyen öğrenci ve velilerimizin Albaraka Türk bankasının tüm şubelerinde görevlendirilen Bireysel Müşteri İlişkileri Yetkililerine, öğrenciye ait okul numarası ile başvurup taksitli ödeme anlaşması yapmaları gerekmektedir. Albaraka Türk Katılım Bankası ile taksitli ödeme başvurunuz banka tarafından onaylandığı takdirde öğrencimizin muhasebe kaydı online/otomatik olarak tamamlanacaktır.
İşleyişi
Albaraka Türk Katılım Bankası tarafından açtırdığınız hesaba ödeme planında öğrenci adına görüntülenen yıllık öğrenim ücreti kadar kredi limiti tanımlayacaktır. Veli (kefil) adına açılan Özel Kredili hesaba, ödeme planında öğrenci adına görüntülenen yıllık öğrenim ücretinin taksit tutarını eksiksiz olarak en geç belirlenen son ödeme gününe kadar yatırmanız gerekecektir. Belirlenen son ödeme gününe kadar öğrenim ücretlerinin taksit tutarları, kefil adına açılan Özel Kredili hesabınıza yatırılmadığı takdirde ya da yeterli bakiye olmadığı durumlarda banka, hesabınıza tanımlanan kredi limitini devreye alıp hesap sahibini kredilendirerek ödemeleri tamamlayacaktır. Söz konusu durum hesap sahibine, ödenmeyen taksit tutarı üzerinden gecikme cezası (kâr mahrumiyeti ) uygulanmasına neden olacağı için taksitlerin geciktirilmemesi hesap sahibi yararınadır. Veli (kefil) adına açılan OTS hesabına yapılan aylık ödemelerin dekontunu tarafımıza ulaştırmanıza gerek yoktur.
Velilerin Özel Kredili Hesap Açılış Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler:
- Nüfus cüzdanı
- Gelir Belgesi:
- Ücretli (SGK’lı ) ise; Son aya ait maaş bordrosu veya E-devlet üzerinden alınacak hizmet dökümü,
- Emekli ise; E-devlet üzerinden alınan emekli olduğunu gösterir belge,
- Vergi mükellefi ise, vergi levhası ve son döneme ait mali veriler,
NOT: 65 yaş ve üzeri vatandaşlara işlem yapılamadığından dolayı veli veya kefillerin 65 yaş altında olması ve gelir belgesi bulunması hususuna dikkat edilmelidir.
Banka İletişim Bilgileri
Albaraka Türk Katılım Bankası Çağrı Merkezi
444 5 666
0(850) 222 5 666
Beşyüzevler Şubesi
0(212) 477 61 90
*Eğitim ödemelerinizi yukarıda belirtilen kanalları kullanarak Türkiye’nin her yerinden yapabilirsiniz.
*Ödemeniz başarılı bir şekilde gerçekleşmiş ise; online ödeme ekranımız ‘odeme.fsm.edu.tr’ye girdiğinizde borcunuzun ’0’ sıfır olarak gözükmesi gerekmektedir.
*Ücretlere %1 KDV dahildir.
E-Devlet Üzerinden Elektronik Kayıt İşlemleri
E-Devlet üzerinden kayıt yapmak isteyen öğrencilerin E-Devlet Kapısı profilindeki e-posta ve cep telefonu bilgilerinin tanımlı ve doğrulanmış olması gerekir. İletişim bilgilerinde eksik bulunmuyor ve öğrencinin başvuruda bulunması için bir engel yok ise kayıt yapılacak ekran gelecektir.
Elektronik kayıt öğrenci için zorunlu olmayıp isteğe bağlıdır. Elektronik kayıtlar 09-13 Ekim 2020 tarihleri arasında yapılacaktır. Elektronik kaydı tercih etmeyen öğrenciler, 09-15 Ekim 2020 tarihleri arasında Haliç Yerleşkesi’nde kayıtlarını yaptırabilirler.
1- Yerleşen adaylar arasında tam burslu olanlar, e-devlet şifreleri ile https://www. turkiye.gov.tr adresine giriş yaparak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı bölümünden kayıt işlemleri yapabilirler.
2– Üniversitemiz, programlarını kısmi burslu veya ücretli olarak kazanan öğrenci adayların, E-Devlet üzerinden kayıtlarını yapabilmeleri için öncelikle 09-13 Ekim 2020 tarihleri arasında öğrenim ücretlerini, Türkiye’de bulunan Albaraka TÜRK Bankası, Ziraat Bankası veya https://odeme.fsm.edu.tr adresi üzerinden yatırmaları gerekmektedir. Tam burslu olarak kazanan öğrenciler ücret işlemlerinden sorumlu değildir.
Önemli Bilgi: Ödeme yapacak olduğunuz banka veya e-ödeme sistemi sizden öğrenci numarası talep edecektir.
3- Ödeme işlemlerini tamamlandıktan 1 saat sonra E-Devlet sistemine tekrar giriş yaparak üniversite kayıtlarını tamamlamanız gerekmektedir. (E-Kayıt butonu, ücret işlemleri tamamlandıktan sonra aktif hale gelmektedir.)
Önemli Bilgi: Önlisans programından mezun olamayanlar ile askerlik konusunda yoklama kaçağı ve bakaya durumu olanlar e-kayıt hakkından yararlanamazlar.
Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra:
*Üniversiteye giriş kartınız ve indirimli akbiliniz entegre kart olduğu için İETT amirliklerinden alabilirsiniz.
**Üniversitemizin öğrenciler için oluşturduğu mail adresine sifre.fsm.edu.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
***Kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, Öğrenci Bilgi Sistemine giriş yapabilir duruma geleceklerdir.
Kullanıcı adı : Öğrenci numaranızdır.
Şifreniz ise T.C kimlik numaranızın ilk 5 rakamından oluşmaktadır.
Önemli Açıklama * Hafızlık indirimi,Kardeş indirimi, Şehit indirimi, Gazi indirimi gibi burslardan yararlanmak için talepte bulunacak öğrencilerin kayıtları, 09-15 Ekim 2020 tarihleri arasında Haliç Yerleşkesi’nden alınacaktır.
DGS Sınavı ile Yerleşen Öğrenci Sınıf Durumu
Üniversitemizde zorunlu hazırlık eğitimi olan programlarda, adaylar hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra lisans programında öğrenimine devam edebilir. (DGS ile yerleşen adaylara hazırlık eğitimi muafiyet sınavı düzenlenecek olup, ilgili sınavdan başarılı olan öğrenciler lisans programından öğrenime başlayabileceklerdir.)
*Zorunlu İngilizce Hazırlık Eğitimi muafiyet sınavı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Adayın öğrenimine kaçıncı sınıftan devam edeceği ise, ön lisans programında aldığı derslerin muafiyet işleminin yapılmasıyla karar verilebilir.
Muaf Olduğu Derslerin Toplam AKTS Değeri;
- 50-99 AKTS arasında olan öğrenciler 2. sınıftan,
- 100-159 AKTS arasında olan öğrenciler 3. sınıftan,
- 160 AKTS ve üstü olan öğrenciler ise 4. sınıftan devam edebilir.
Muaf olduğu derslerin AKTS toplamı 50’nin altında kalan öğrenciler, 1. sınıftan lisans öğrenimine başlar.
DGS Sınavı ile Yerleşen Öğrenci Muafiyet Durumu
Üniversitemize DGS ile yerleşerek kesin kayıt yaptıracak adayların, kayıt esnasında ön lisans programında alınan derslere ait onaylı transkript ve ders içeriklerini ıslak imzalı bir şekilde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na teslim etmeleri gerekmektedir.
Muafiyet hakkında kayıt öncesinde bilgi almak isteyen adayların, ilgili fakülte sekreterlikleri ile görüşmesi gerekmektedir.
Ders Muafiyeti başvuru formu için tıklayınız.
Elektronik kaydı tercih eden öğrencilerimiz ders muafiyeti başvuru formu, transkript ve ders içeriklerini oidb@fsm.edu.tr adresine göndermeleri gerekmektedir.
Hazırlık Programı
Üniversitemizde eğitim dili %30 İngilizce olan programlarda hazırlık eğitimi zorunlu olup; eğitim dili Türkçe olan programlarda ise hazırlık eğitimi isteğe bağlıdır.
*İslami İlimler Fakültesi'nin eğitim dili Arapça olması nedeniyle, Arapça Hazırlık eğitimi zorunludur.
Eğitim Dili Arapça olan Lisans Programları:
- Temel İslam Bilimleri Lisans Programı (%100 Arapça)
- Arapça Öğretmenliği Lisans Programı (%30 Arapça)
Arapça Hazırlık Sınıfından Muafiyet
Akademik yılın başında düzenlenen AYS’den (Arapça Yeterlik Sınavı) başarılı olan öğrenciler, zorunlu Arapça Hazırlık Programından muaf tutulurlar. Sınav yazılı ve sözlü olarak iki kısımdan oluşur. Her iki sınavdan da Temel İslam Bilimleri bölümü öğrencileri 100 üzerinden en az 70 puan alarak başarılı olmakta iken Arapça Öğretmenliği bölümü öğrencileri ise 100 üzerinden en az 65 puan alarak başarılı olmaktadır. Yeterlik Sınavını geçen öğrenciler, hazırlık sınıfından muaf tutulur ve lisans öğrenimlerine başlarlar.
Kayıt döneminde süreleri 2 yılı geçmemiş olmak şartıyla, YDS veya YÖKDİL Arapça sınavlarının birinden, 85 ve üzeri puana sahip %100 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler ile 80 ve üzeri puana sahip %30 Arapça programlarına kayıtlı öğrenciler, sınav sonuç belgelerini ilgili dilekçe ile akademik takvimde belirtilen tarihlerde Bölüm sekreterliğine ibraz etmeleri durumunda Arapça Hazırlık Programından muaf tutulurlar.
Arapça Hazırlık Sınıfı Seviye Tespit Sınavı
Öğrencilerin Hazırlık Sınıfı’nda hangi seviyeden öğrenim göreceğini belirlemek amacıyla her akademik yılbaşında yapılan sınav sonucunda öğrencilerin dil bilme seviyeleri belirlenir.
Sınav sonuçlarına göre Sınav Komisyonu Başkanlığı tarafından Hazırlık Sınıfı’nda;
- Başlangıç Öncesi (Temhidi),
- Başlangıç (Mübtedi),
- Orta (Mütevassit)
- İleri (Mütekaddim)
Seviyelerine göre eğitim göreceklerdir.
Düzey Belirleme Sınavı 16 Ekim 2020 Saat:14:30
Eğitim Dili %30 İngilizce olan Lisans Programları:
· Mimarlık Lisans Programı
· İç Mimarlık Lisans Programı
· İnşaat Mühendisliği Lisans Programı
· Biyomedikal Mühendisliği Lisans Programı
· Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı
· Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Programı
· Psikoloji Lisans Programı
Zorunlu İngilizce Hazırlık Programı’ndan Muafiyet
Eğitim dili %30 İngilizce olan programlara yeni kayıt yaptıran öğrenciler, kayıt döneminde süreleri 2 yılı geçmemiş olmak şartıyla aşağıdaki sınav sonuçlarını Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’na ibraz etmeleri durumunda İngilizce hazırlık programından muaf olarak lisans programlarına başlayabilirler.
· FSMEPT (Fatih Sultan Mehmet English Proficiency Test): 65
· PTE Academic : 55/90
· TOEFL IBT : 78/120
· YDS/YÖKDİL : 65/100
· CPE : C
· CAE: C
Daha önce Türkiye’deki bir üniversitede ya da YÖK denkliği bulunan uluslararası bir üniversitede İngilizce hazırlık eğitimini başarıyla tamamlamış ve İngilizce yeterlik sınavından geçer not almış olan öğrenciler, üzerinden iki yıl geçmemesi koşuluyla başarılı olduklarını belgelendirerek Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’na başvuru yapmaları durumunda İngilizce hazırlık programından muaf tutulurlar.*
*Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü, farklı bir üniversiteden alınmış İngilizce yeterlik sertifikası ya da denkliği olan dış sınav sonucunun ibraz edilmesi durumunda, sonuçların güvenirliği ve eşdeğerliği hususunda araştırma yapabilir, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişimde bulunabilir. İbraz edilen sonucun, güvenirlik ve eşdeğerlik şartlarını karşılamaması halinde öğrencinin muafiyet başvurusu kabul edilmeyebilir.
Düzey Belirleme Sınavı & FSMEPT
Öğrenciler, akademik yıl başında düzenlenen Düzey Belirleme Sınavı’na tabi tutulurlar. Bu sınavdan 65’in altında puan alan öğrenciler hazırlık programında seviyelerine uygun sınıflara yerleştirilirler. Düzey Belirleme Sınavı’ndan 65 ve üstü puan alan öğrenciler, FSMEPT’e girme hakkı kazanırlar. FSMEPT’ten başarılı olan öğrenciler hazırlık programından muaf olarak doğrudan lisans programlarına başlayabilirler.
FSMEPT; okuma, yazma, dinleme ve konuşma kısımlarından oluşmakta olup açık-uçlu sorular içermektedir ve orta-üstü (B2) düzeydedir.
Güz dönemi sonunda ya da bahar dönemi sonunda FSMEPT’e girebilmek için öğrencilerin en az orta düzeyi (B1) başarıyla tamamlamaları gerekmektedir. Bu bağlamda, Düzey Belirleme Sınavı’ndan aldığı puan ile Başlangıç Üstü (A2) veya Orta (B1) düzeyde programa başlayan öğrenciler, yeterlik sınavlarına girebilme hususunda daha avantajlıdırlar.
FSMEPT ve Düzey Belirleme Sınavı örnekleri Yabancı Diller Bölümü internet sitesinden (http://prep.fsm.edu.tr ) incelenebilir.
2020-2021 Akademik Yılı Düzey Belirleme Sınavı ve FSMEPT Tarihleri:
Düzey Belirleme Sınavı: 15 Ekim 2020